Около 4-4,2 милиона лева ще струва организацията на Световната купа

...
Около 4-4,2 милиона лева ще струва организацията на Световната купа
Коментари Харесай

Над 4 милиона лева ще струва Световната купа в Банско

Около 4-4,2 милиона лв. ще коства организацията на Световната купа по ски алпийски дисциплини за дами Банско. Надпреварата ще се състои на 25 и 26 януари. Това разгласи босът на родната федерация по ски Цеко Минев.

Най-добрите алпийки ще мерят сили под Тодорка в втурване и супергигантски слалом. Състезанието от календара на влиятелната верига за Големия бистър глобус е под номер 7 за Банско.

„ Имахме предварителна среща с Община Банско, ще продължат да поддържат ски зоната и огромните международни събития като Световната купа, това не може да бъде прекратено, тъй като зимните спортове и туризма са водещи за общината”, показа Цеко Минев.

„ Предварителните бюджети за организацията на Световната купа плануват да коства сред 4 млн. лева и 4.2 млн. лв., тъй като имаме две скоростни дисциплини, на дълги трасета, изискват доста екипировка, техника, обезпечаване, десетки километри мрежи, подготовка и какво ли не. Такъв вид надпревари са доста сложни да правене, тъй като изискват доста огромен запас от хора, време и материали, тъй като се работи и високо в планината. Оказва се, че няма и избавителни хеликоптери в България, наемаме два то чужбина, както и екипите с тях. 30 тира с техника идват от Австрия и други страни, с цел да докарат всички нужни материали, с цел да бъде пистата обезпечена. Човек като чуе такава цифра, му се коства огромна. В Европа тази дума е за ден в евро. При нас трудът тук от една страна е непринуден, от друга е нещо, което в Австрия или Швейцария коства доста повече”, сподели още Цеко Минев.

Повече от 60 от най-големите звезди на алпийски ски ще започват в двата дни от последния уикенд на януари. За първи път в Банско приема белия кортеж през януари - месецът, който по принцип е непокътнат за най-големите ски дестинации.

„ Това, което вършим като федерация е прието от всички експерти, като пример за най-високо качество. Тук не става дума за облага - облагата се крие в имиджа на страната, демонстрираме страната като добра дестинация за туризъм”, приключи Цеко Минев.

По стратегия на 23 януари е планувана подготовка за дамите в спускането. На 24 януари е очакван концерт в Банско, а по-късно ще се състои и формалното разкриване. Първият старт е от 10.45 часа на 25 януари (спускане), а от 10.15 часа на идващия ден е Супер-Г конкуренцията.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР