Около 36 млн. лв. ще са преките загуби за туризма

...
Около 36 млн. лв. ще са преките загуби за туризма
Коментари Харесай

36 млн. лв. загуби за туризма само за Коледа и Нова година

Около 36 млн. лева ще са директните загуби за туризма единствено за Коледа и Нова година. Данните са на Института за разбори и оценки в туризма.

COVID-19 ще остави огромна част от българите на празниците у дома, само че и пътувания към екзотични дестинации не липсват.

За разлика от предходни години, Силвия и Петър ще прекарат коледните празници в стеснен фамилен кръг, гозбите домашно сготвени, а бюджетът - по-скромен.

„ Предни години сме се събирали с огромни компании с веселби до зори, тази година поради пандемията това нещо няма да го има “, споделя Силвия пред Нова телевизия.

За да извърнат повече внимание на околните, а домакините да не прекарват часове в кухнята - в някои от заведенията за хранене са подготвени да ви анулират в готвенето и за Бъдни вечер, и за Коледа.

Тази година поръчките за празничните менюта са скочили с 60 %- 70 %, споделя основният готвач Васил Апостолов.

„ Приготвяме по 7 ястия - пълнени чушки с фасул, ориз, питка, баница. За Коледа ще се подготвят сарми с месо, печен свински врат и прасенце “, споделя той.

Ако през предходната година за празника отвън дома съвсем не се намираха места, то в този момент туроператори даже чакат отводи от резервации в последния миг.

Антония Чомполова споделя, че никой не желае да прекара празника в хотелска стая.

Къщите за посетители оферират пакети от три нощувки. Цените варират по отношение на локация, обзавеждане и брой стаи - сред 90 лв. и 160 лв. на човек.

И въпреки всичко най-предпочитани остават зимните ни курорти, само че не липсват и резервации за чужбина. Там, където хората могат да заменят снега със слънцето и не се постанова да останат под карантина, когато слязат от самолета.

„ В Египет цените стартират от 960, 970 лв. за 7 нощувки. В Тунис от 940 лв. стартират тези, които могат да си разрешат повече - Малдивите – 2800 лв. на човек “, споделят туроператори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР