Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България, предаде

...
Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България, предаде
Коментари Харесай

Около 350 хиляди са онкоболните в България

Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България, съобщи БНР. Над 30 хиляди са новооткритите случаи всяка година, сподели професор Асен Дудов – народен съветник по здравна онкология. Водещи експерти от разнообразни онкологични посоки се включиха в полемика, отдадена на Световния ден за битка с рака – 4 февруари.

„Имаме задоволителен запас, който е кадрови. Имаме задоволително средства за лекуване като медикаменти, като инсталация, като обезпеченост, само че съгласно мен няма задоволително организация. Има безумното начало в насочването на пациентите, което, за жалост, ги забавя в тяхното идване до експерта. Невинаги идват в трети и четвърти етап. Просто някои от нашите ракови болести демонстрират късно признаци. А другояче при рака на млечната жлеза, рака на маточната шийка, за жалост, неналичието на скрининг“, съобщи проф. Дудов.

Българските пациенти имат достъп до актуалните способи на лекуване на болестта, само че би трябвало да се работи за ранното диагностициране, счита Асен Дудов.

Според ръководителя на Асоциацията на пациентите с онкологични болести Евгения Александрова друга уязвимост в грижата за пациентите са палиативните грижи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР