Около 350 хиляди души в България в момента живеят с

...
Около 350 хиляди души в България в момента живеят с
Коментари Харесай

Около 350 хиляди българи живеят с диагнозата рак

Около 350 хиляди души в България сега живеят с диагнозата рак. През последните няколко години броят на новооткритите случаи варира към 30 хиляди на година, като по данни на НЦОЗА през 2017 година тe са 30 485. Най-често това са случаи на рак на белия дроб, рак на органите на храносмилателната система, на гърдата при дамите и на простатата при мъжете.

Това оповестиха експерти през днешния ден във връзка идния Световен ден за битка с рака - 4 февруари, по време на полемика, проведена от " Аджибадем Сити клиник онкологичен център " и Асоциацията на пациентите с онкологични болести. " Тези данни не са изцяло прецизни, защото откакто Националният раков указател спря да действа през 2012 година, събирането на информацията зависи от разнообразни организационни и административни фактори. Тенденциите обаче са ясни ", посочи националният съветник по здравна онкология проф. Асен Дудов.

Българските пациенти имат достъп до най-съвременно лекуване на онкологичните болести, само че системата към момента е неефективна във връзка с ранното разкриване на рака, разясниха експертите. Според националния съветник по гръдна хирургия проф. Данаил Петров ракът на белия дроб към този момент не трябва да се приема като смъртна присъда, тъй като с помощта на актуалните благоприятни условия и методики пациентите и околните им " имат вяра, имат бъдеще ".

" Добри сме във въвеждането на новостите, само че изпускаме момента с ранната диагностика. Що се отнася до скрининга за рак на маточната шийка да вземем за пример, България е на равнището на изостаналите страни в Африка ", разяснява началникът на Клиниката по лъчелечение и радиохирургия в " Аджибадем Сити клиник " доктор Николай Недев. По думите му доста от дамите, които заболяват от рак на гърдата и от рак на маточната шийка у нас, могат да бъдат избавени и да запазят високо качество на живот, в случай че системата подтиква скрининга и ранното разкриване на тези заболявания. Двете засягат общо към 9000 дами у нас всяка година.

По този мотив се прави опит да се вкара протокол за проучване на дами с висок риск от рак на гърдата, разгласи националният съветник по образна диагностика проф. Галина Кирова. " Програмата е ориентирана към дами с умерено висок и висок риск да заболеят от рак на гърдата, избран от тяхната фамилна история, генетична предиспозиция, особености на паренхима на гърдите и съпътстващи болести, статистически правдиво асоциирани с рак на гърдата ", изясни тя.

Според ръководителя на Асоциацията на пациентите с онкологични болести Евгения Александрова различен пропуск в системата, обвързван с онкологични болести у нас, са палиативните грижи. " Дълбоко неправилно е схващането, че това е последната грижа за индивида, преди той да си отиде от този свят. В модерните общества палиативните грижи са значим фактор за оптимално удължение на живота и опазване на качеството му при пациентите с рак ", разяснява тя. У нас обаче тези здравни грижи съвсем не се оферират.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР