Около 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез

...
Около 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез
Коментари Харесай

Близо 35 000 украинци са евакуирани вчера

Около 35 000 украинци са били евакуирани в сряда посредством филантропични коридори от три града

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски и добави, че управляващите възнамеряват да отворят през днешния ден още шест маршрута за евакуация, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В телевизионно послание Зеленски сподели, че напъните ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани. Детска болница в Мариупол беше бомбардирана в сряда макар обещанието на Русия да приключи огъня най-малко до момента в който някои от блокираните цивилни съумеят да изоставен града.

Зеленски сподели, че 35 000 цивилни са напуснали градовете Суми и Енергодар, както и градове в Киевска област.

По-рано украинската организация Интерфакс цитира заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко, който съобщи, че досега близо 48 000 украинци са били евакуирани посредством филантропични коридори. По думите на Тимошенко 43 000 души са напуснали град Суми, 3500 – Киевска област, а 1000 са избягали от Енергодар.

Министерството на защитата на Русия пък заяви, че близо 180 000 души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на спора на 24 февруари, съобщи Ройтерс, като се базира на съветската организация Интерфакс. Министерството уточни, че интервенцията за отваряне на филантропични коридори, с цел да могат украинските цивилни и чужденци да изоставен зоните на сражения, “не е постигнала стремежи резултат по виновност на Киев”. Руското министерство на защитата окачестви ситуацията на цивилните в град Мариупол като “катастрофално”.

Двете страни в спора взаимно се упрекват в нарушение на споразуменията за преустановяване на огъня, които биха разрешили евакуация на цивилните от зоните на сражения, показва Ройтерс.

Министерството на вътрешните работи на Украйна заяви, че стотици хора са избягали от покрайнини на Киев, окупирани от съветската войска, осведоми АП.

По данни на министерството към 700 души са евакуирани през вчерашния ден от Ворзел и Ирпин, само че хората от други три покрайнини на Киев не са имали опция да изоставен. Някои от тези, които са съумели да избягат, споделиха, че не са яли от дни, показва АП.

“Не помня по кое време съм яла за последно”, сподели жителка на Ирпин, която показа единствено първото си име – Олена.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР