Около 300 състезатели от 32 страни при мъжете и жените

...
Около 300 състезатели от 32 страни при мъжете и жените
Коментари Харесай

300 състезатели от 32 страни на Купа Странджа

Около 300 състезатели от 32 страни при мъжете и дамите се чакат на 71-то издание на най-стария интернационален боксов шампионат в Европа Купа Странджа, оповестиха уредниците през днешния ден. Надпреварата ще бъде подготовка за българския народен тим за идните основни олимпийски квалификации в Лондон и Париж през март и май, на които родните състезатели ще се борят за квоти за Токио 2020, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Българските фенове на аматьорския бокс ще могат да видят тимовете на Съединени американски щати, Русия, Украйна, Панама, Казахстан, Индия, Бразилия и Ирландия в столичната зала София от 21 до 25 януари, като до полуфиналите входът ще бъде свободен, а за полуфиналите и финалите ще има вход 10 лв., а средствата ще бъдат дадени на най-добре представилия се български играч и носителя на Купа Странджа. Организаторите чакат в първите дни да се организират по към 90 срещи дневно, което значи, че ще се организират по три сесии – от 11, 15 и 19 часа.

България ще бъде показана от най-силните си боксьори, като само Петър Белберов при най-тежките е под въпрос поради лека травма и за неговото присъединяване ще се реши в последния миг. Любопитно е завръщането на кръга на носителя на Купа Странджа за 2015 година Симеон Чамов, който бе отвън бокса към две години. При дамите Стойка Петрова пропуща шампионата, защото към момента не е с обновени права, само че ще взе участие в олимпийската подготовка в Лондон.

“В момента мъжкият народен тим се приготвя на два фронта. Двамата ни най-опитни състезатели (б.р. Радослав Пантелеев и Даниел Асенов) са в Америка дружно със старши-треньора Жоел Арате на подготовка с домакините и италианския народен тим. Чакаме ги да се приберат в събота и да се включат с останалите момчета от националния тим за шампионата. С другите момчета се готвим на Дианабад, тук сега са и тимовете на Бахрейн, Белгия, Хонконг. Тази седмица ни е за спаринг, всеки ден вършим спаринги ”, разяснява помощник-треньорът на мъжкия народен тим Александър Александров на конференция в Пресклуб България през днешния ден.

“Турнир Странджа е част от подготовката за олимпийската подготовка в Лондон и идната олимпийска подготовка в Париж. На шампионата старши-треньорът и ние от треньорския щаб ще създадем асортимент кои момчета са най-подготвени и най-хубави на този стадий, с цел да вземат участие на квалификационния шампионат в Лондон ”, добави той.

Европейската олимпийска подготовка в Лондон ще се организира от 13 до 23 март, а от 13 до 24 май в Париж ще се организира крайна международна подготовка за Токио 2020.

На днешната конференция участва и последният ни международен първенец в бокса Детелин Далаклиев, който показа мнението си за миналата година в българския бокс. “Бокс в България има от доста години и постоянно ще има. Имахме лек застой откъм медали от Световни шампионати, само че през предходната година спечелихме един орден, което не е малко, като гледаме в международен мащаб по какъв начин пораства бокса и какъв брой по-трудно става, категориите също стават все по-малко. Мисля, че боксът се показа добре. Искам да пожелая на момчетата триумф и да могат да вземат квоти за Олимпиадата. И освен това, тъй като една квота не значи безусловно нищо. Когато се отиде на Олимпиада и се прибереш без орден, мисля, че е единствено едно отчаяние. Трябва да отидеш и да постигнеш победи и да донесеш орден ”, съобщи Далаклиев.

Купа Странджа е най-старият боксов шампионат за дилетанти в Европа, като първото издание на конкуренцията е през 1950-та година на стадион Юнак в София. Тази година ще се организира 71-то издание на шампионата.

Състав на България за Купа Странджа:

Мъже:

52 кг. – Даниел Асенов

57 – Боян Асенов

63 – Кирил Русинов, Венсан Киркоров, Стилян Христов

69 – Иван Атанасов

75 – Симеон Чамов

81 – Благой Найденов, Кристиян Николов

91 – Радослав Пантелеев

91+ – Петър Белберов (под въпрос поради лека контузия)

Жени:

51 кг – Габриела Димитрова, Златислава Чуканова, Севда Асенова

57 – Станимира Петрова

60 – Деница Елисеева, Аслахан Мехмедова

69 – Мелис Йонузова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР