Около 300 млн. лв. е годишният ефект за България от

...
Около 300 млн. лв. е годишният ефект за България от
Коментари Харесай

Ефектът от по-евтиния руски газ е 300 млн. лв. годишно, изчисли Делян Добрев

Около 300 млн. лева е годишният резултат за България от контрактуваната с съветската " Газпром " нова формула за ценообразуването на природния газ. Това пресметна в изявление за Би Ти Ви някогашният народен представител от ГЕРБ и енергиен специалист Делян Добрев.

По думите му част от резултата ще е по-евтино парно и по-добра цена на тока, както и по-евтини артикули или по-добра конкурентоспособност на компаниите. Част от парите ще останат във компаниите и те ще могат да влагат и да вдигнат заплатите, сподели той и акцентира, че главният печеливш са бизнес потребителите и промишлеността.

Добрев сподели, че преценка на Комисията по енергийно и водно контролиране е дали на клиентите на топлофикациите да се връщат пари за към този момент употребени услуги, чиято себестойност в този момент се оказва по-ниска или да се дефинира нова цена отсега нататък, в която понижението със задна дата да бъде пресметнато.

Общо към 150 млн. лева е резултатът от влизането на по-ниската цена със задна дата - от август 2019 година, пресметна специалистът.

Вчера беше декларирано публично, че цената на съветския природен газ за България ще бъде с 40.3% по-ниска със задна дата - от 5 август 2019 година Намалението е поради антимонополното дело на Европейската комисия против " Газпром ", а България остана последната страна в Европейски Съюз, възползвала се от правото да получи отстъпки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР