Около 30 процента от българското население или почти всеки трети

...
Около 30 процента от българското население или почти всеки трети
Коментари Харесай

България е първа в ЕС по дял на хората в тежки материални лишения

Около 30 % от българското население или съвсем всеки трети българин живее в сериозен риск от беднотия, демонстрират данни от разбор на " Евростат " за каузи на хората в тежки материални ограничения в Европейски Съюз през 2017 година Средният индикатор за Европейски Съюз на хора живеещи в тежки материални ограничения, е 6.7 на 100.

Все отново страната е постигнала забележителен растеж в обществената си политика, защото през 2010 година делът на хората в тежки материални ограничения е бил 46%, демонстрират данните на " Евростат ".

Отнесени към популацията на България цифрите демонстрират, че през 2010 година в материални ограничения са живели към 3.5 милиона българи, до момента в който през 2017 година техният брой е бил към 2.1 милиона или понижение от 1.4 млн. души на хората, които са имали съществени материални ограничения.

 Дял на хората в тежки материални ограничения, 2017 година (%)
© Евростат

Дял на хората в тежки материални ограничения, 2017 година (%)

Според настоящи данни на Национален статистически институт най-голям дял на хората в страната, които живеят в сериозен риск от беднотия или материални ограничения, има измежду българите на възраст над 65 години - към 46 на 100 от хората в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души.

Втората група, за която също се регистрират индикатори на беднотия и материални ограничения е на младите българи до 17-годишна възраст, които са към 42 % или над 550 хиляди. Сред българите в дейна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от беднотия е 37 на 100, демонстрират данните на българската статистика.

33 млн. души в Европейски Съюз в тежки материални ограничения

Около 33 милиона европейци или 6.7 на 100 от жителите на Европейски Съюз са били в обстановка на съществени материални ограничения през 2017 година, регистрират данните на " Евростат ".

Най-ниски равнища на материални ограничения са регистрирани в Швеция (0.8%), Люксембург (1.6%), Финландия (2%) и Холандия (2.6%), демонстрират данните на европейската статистика.

В другия завършек на скалата, страните от Европейски Съюз, в които се записва най-голям % на хора в материални ограничения са: България - 30%, Гърция - 21%, Румъния - 19.4% и Унгария - 14.5%.

Най-високи дялове на хората в Европейски Съюз, които са били в тежки материални ограничения са регистрирани измежду семействата с един възрастен човек - към 10 на 100. Още по-висок е делът на хората с материални ограничения измежду възрастните семейства с деца - 14 %.

За семействата с двама или повече членове (с деца или без деца) индикаторът за беднотия е доста по-нисък и варира сред 5 - 6 %.

Според европейската процедура се смята, че един човек е изложен в риск от беднотия, когато не може да си разреши най-малко четири от следните неща, за които множеството хора считат, че са желателни или нужни, за съответен обществен живот: да заплащат сметките си навреме; да поддържат дома си топъл; изправени пред непредвидени разноски да ги поемат без проблеми; да ядат месо (или вегетариански еквивалент) редовно; да могат да си разрешат една седмица отмора надалеч от дома; да употребяват без проблеми тв приемник, пералня, кола, телефон. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР