Около 30% от замърсяването в София е заради пренос на

...
Около 30% от замърсяването в София е заради пренос на
Коментари Харесай

Шефът на Марица 3: Отказвам да приема, че ТЕЦ-овете причиняват заболявания

Около 30% от замърсяването в София е поради транспорт на въздушни маси от ТЕЦ-ове отвън града, сочи проучване на Национален институт по метеорология и хидрология, цитира Нова тв. 

Според изследване бърз отвод от въглищните централи в България ще избави живота на 3600 души на Балканите. Над 330 души годишно умирали поради замърсяването на ТЕЦ-овете, сочи изследване на Центъра за проучване на силата и чистия въздух.

„ Отказвам да приема, че ТЕЦ-овете са причина за болести. Ако бързо се закрият въглищните електроцентрали, това ще докара до енергийна беднотия, а тя ще отнеме повече човешки животи ”. коментира Юлиян Семерджиев, ръководител на Съвета на шефовете на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " в Димитровград в ефира на „ Твоят ден ” по NOVA NEWS. Той сподели, че настояванията на енергетиците са обективни, ще ги отстояват до дъно и имат подготвеност за митинги.

Семерджиев не приема данните от проучването и твърди, че за 5 години няма завишаване на броя на заболелите поради качеството на въздуха в Димитровград.

На друго мнение е Десислава Микова, координатор на акцията " Климат и сила " на " Грийнпийс ". Тя разясни, че бърз отвод значи до 2035 г. България постепенно да понижи въглищните мощности. Тя разяснява, че това ще има големи изгоди за здравето на хората.

Около 30% от замърсяването на София е поради транспорт на въздушни маси от ТЕЦ-ове, които са на 30 и на 70 км от столицата, демонстрира скорошно проучване на Национален институт по метеорология и хидрология, съобщи Микова.

„ Замърсяването с ултрафини прахови частици за 2023 година излиза отвън границите на България и визира и Северна Македония, Сърбия, Турция и Гърция ”, разяснява още координаторът. И добави, че до 40% от електрическата енергия в страната ни е създадена от въглищни централи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР