Около 30% от децата в ученическа възраст са затлъстели, сочат

...
Около 30% от децата в ученическа възраст са затлъстели, сочат
Коментари Харесай

Родителите били в основата на проблема със затлъстяването на българските деца

Около 30% от децата в ученическа възраст са затлъстели, сочат данните на най-новото проучване за наднорменото тегло. Данните са за Югоизточна Европа и България е част от този проблем. Той води след себе си проблеми със сърцето в по-късна възраст, по тази причина сме и в горната част на таблиците по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти.
„ Всички сме разтревожени от тази статистика. Тя наподобява доста отрицателна. Въпреки това аз съм оптимист и имам вяра, че можем да ги коригираме”, съобщи проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
И добави, че към проблемите с наднорменото тегло могат да се прибавят ниска двигателна интензивност, както и прекалено гледане на телевизия.
„ Едно дете до 7-годишна възраст не би трябвало да прекарва повече от 40 минути пред екрана. От 7 до 10 години – към час. Между 10 и 14 години не повече от час и половина, а за всички нас – не повече от 2 часа”, добави проф. Донка Байкова.
„ Родителите би трябвало да дават образец на децата си , тъй като те не толкоз слушат, колкото подражават”, разяснява волейболистът Евгени Иванов, представен от Нова тв.
„ Залага се от ден на ден на умствената активност – децата да учат езици или спомагателни курсове, с които да получават спомагателни познания и умения, от което се понижава стимулацията за физическа интензивност. След това, когато родителите имат потребност от усамотение, те търсят умишлено или неумишлено децата да бъдат по-притихнали. И като че ли, искайки да не бъдат толкоз шумни, разрешават да гледат прекалено много филми”, разяснява психологът Магдалена Ангелова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР