Около 30 на сто от хората от сраните в Европейския

...
Около 30 на сто от хората от сраните в Европейския
Коментари Харесай

Притеснително: Пет деца за два месеца с тежък миокардит след Covid-19

„ Около 30 на 100 от хората от сраните в Европейския съюз споделят „ Да “ за имунизирането, 50 на 100 са срещу, останалите се двоумят “, сподели пред БНР доктор Любомир Димитров, кардиолог в Националната кардиологична болница.
„ Най-висок % при искащите да се имунизират е измежду медиците у нас, а доста невисок е при учителите – към 21 на 100 споделят, че ще се имунизират, останалите са колебаещите се или отхвърлят. Много от хората, които съм питал за какво не желаят да се имунизират, споделят, че няма задоволително информация. А това не е по този начин – има доста здравна информация за късата характерност на имунизацията от листовката и излиза от всеки уебсайт, като най-добре е тя да се търси от уеб страницата на Министерство на здравеопазването и Изпълнителната организация по медикаментите. Въпросът е търсим ли я информацията, а множеството хора желаят всичко наготово. “ Това разяснява още експертът. И акцентира:

„ Това, което е изчезналото звено сега, е ясна и ориентирана осведомителна акция за хората да получат повече информация за имунизациите. “

Д–р Димитров съобщи, че в случай че не убедим хората, че имунизацията е безвредна и ефикасна, ще пристигна време, в което ще има ваксини, само че няма да има искащи.

Личен списък
Личен списък

„ По отношение на успеваемостта и двете ваксини имат такава потвърдена успеваемост в хода на изследванията (това е наложително, с цел да се получи разрешението за приложимост и за имунизацията на „ Пфайзер “ са изследвани близо 44 хиляди души) и тази успеваемост е над 95 на 100. С едни % по-нисък са данните за успеваемостта на „ Модерна “.

Що се отнася до страничните резултати – в Съединени американски щати при имунизирани на над 9 милиона души с тази ваксина е докладвано единствено за 29 случая бурна алергична реакция, всички други странични резултати имитират протичането на болестта, единствено че в по-лека форма – ниска температура, настинка, мускулни и ставни болки “.

Д–р Димитров се е ваксинирал и разясни, че не е имал странични реакции.

„ Всички приказки, които се чуват в медиите, за възможна връзка в бъдеще на имунизациите с автоимунни болести, онкологични болести, с неспособност за зачеване, са неща, зад които не стои никаква фактология. “

„ Ваксината на " Астра Зенека " и Оксфорд е по модела на съветската ваксина „ Спутник “, компанията даже потърси помощта на съветските учени при тестванията на тяхната ваксина и получиха тази помощ. А съветската ваксина дава положителни резултати към този момент, като имаме поради, че организирането на имунизирането в страна с мащабите на Русия не е по никакъв начин лек развой, нещата вървят добре. А цялата имунизационна политика на Русия е такава, че тя задоволява този развой единствено със лични ваксини.

За Китай не се изнася доста информация в медиите по какъв начин върви там имунизационния развой (ваксинирането там се прави с няколко китайски ваксини – бел.ред.), а има и индийска, и иранска ваксина към този момент.

Д–р Димитров акцентира, че която и ваксина да избере човек, и след май месец, когато ще стартира всеобщата имунизация, и трите ваксини имат идентични характерности от позиция за пациента.

По думите му хората със сърдечно–съдови болести, в това число и с високо кръвно, би трябвало да се имунизират, като се изключи тези със сърдечна непълнота и то която е неприятно следена.

Това важи и за деца та над 16 години със сърдечни проблеми.

Лекарят уточни, че към момента експертите не са се научили да лекуват новия вирус, към момента има доста незнайни:

„ Но от началото на пандемията, когато смятахме, че деца та по-рядко боледуват и без затруднения, не е по този начин. Сега знаем, че ковид ът провокира постковиден миокардит – инфектиране на миокарда и ние единствено за последните два месеца сме приели пет деца с подобен миокардит, а ние по толкоз одобряваме за две години. Ние умеем да го лекуваме, само че тъй като не знаем причинителя, за нас това е ново предизвикателство. “ Става дума за деца сред 4 и 16 години.Това разясни кардиологът.

„ Вирусът протича в две етапи – първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела – клетките, които тапицират съдовете и тази болест тогава може да засегне всички органи и системи като към миокарда и той го избира. "

Д-р Любомир Димитров е шеф на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е роден през 1966 година в София. Завършил е МУ-София, специализира педиатрия и детска кардиология. Син е на доктор Радка Дойнова, която е измежду създателите на детската кардиология в България. Професионалният й път е обвързван с началото на две нови специалности – детската кардиология и кардиохирургията в България. През 1990 година дружно с професор Дария Величкова основават Асоциация „ Детско сърце “, в поддръжка на деца със сърдечносъдови болести и техните родители.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР