Около 30 машини са дали дефекти и бюлетините от тях

...
Около 30 машини са дали дефекти и бюлетините от тях
Коментари Харесай

Около 30 машини за гласуване са дали дефект в София

Около 30 машини са дали недостатъци и бюлетините от тях не могат да се четат. Тази машини не са спрели работа и не престават да работят, единствено една машина в София, в кв. „ Лозенец “, е спряла.

„ Над 50 секции са се обадили за проблем, че машините или не разпечатват бюлетина, или разпечатват бюлетина, в която няма отразен избор “, разяснява пред Българска национална телевизия Полина Витанова, секретар на 23-а РИК.

По думите ѝ по този метод гласуването не може да бъде регистрирано.

„ Идва техникът, по някакъв метод казусът е отхвърлен краткотрайно и след известно време той още веднъж се появява. След първите 5 случая изпратихме имейл и чакаме инструкции от Централната изборна комисия дали тези гласоподаватели могат да гласоподават наново и какво да се случи с тези с бюлетините, на които няма отпечатан избор. Само за една машина има формиран протокол и е прекратено гласуването с машина “, добави Полина Витанова.

Тя разясни, че има сигнал от гласоподаватели, които настояват, че с насочвани от членовете на секционни изборни комисии по какъв метод да дадат своя избор – с хартия или с машина.

В община Добрич в три секции към този момент са минали напълно към гласоподаване с хартиени бюлетини.

Причините са повреди на профилираните устройства за машинно гласоподаване, за които механик на „ Сиела Норма “ АД е установил, че не могат да бъдат отстранени.

По-рано, още веднъж заради проблем с една от машините, към гласоподаване единствено на хартия мина и една секция в град Каварна. Общо секциите в изборния регион са 378.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР