Около 30%, или над 2 милиона от българите, страдат от

...
Около 30%, или над 2 милиона от българите, страдат от
Коментари Харесай

Доц. д-р Руска Христова обясни пред в. "Доктор" какво ни причиняват пролетните алергии

Около 30%, или над 2 милиона от българите, страдат от някаква форма на алергия с друга тежест, сочат последните данни на Националния институт по заразни и паразитни заболявания. Значителен % от засегнатите са деца. Част от алергиите се характеризират с кожни прояви - обриви, сърбеж, зачервяване, а други се изявяват с разнообразни признаци на дихателната и храносмилателната системи и очите.
“Пролетните алергии са най-големият здравословен проблем, с който мнозина се сблъскват. Причинител на пролетните алергии е поленът - дребни частици, които растенията отделят. Веднъж попаднали във въздуха, тези частици елементарно се вдишват и основават редица проблеми у някои хора.
Когато поленовите частици попаднат в организма, тялото стартира да отделя антитела. Те нормално се борят с бактерии и вируси. Когато антителата “нападнат- алергените, тялото отделя хистамини в кръвта. Хистамините са причина за появяването на признаци като хрема, зачервяване и сълзене на очите, кихане, кашлица и други, които свързваме с алергиите”, изяснява офталмологът доцент доктор Руска Христова от болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”.
Окото в действителност ли демонстрира по какъв начин се усещаме четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР