Около 3,3 млрд. души по света живеят в държави, които

...
Около 3,3 млрд. души по света живеят в държави, които
Коментари Харесай

ООН: Развиващите се страни взимат все повече и по-скъпи заеми

Около 3,3 милиарда души по света живеят в страни, които харчат повече за лихви по задълженията си, в сравнение с за опазване на здравето и обучение. Изборът сред обслужването на държавния дълг и осъществяването на отговорностите към жителите са принудени да вършат 48 разрастващите се страни в Африка и Азиатско-тихоокеанския район, се споделя в доклада  " Светът на дълга " на Организацията на обединените народи (ООН).

През 2022 година международният обществен дълг е достигнал 92 трлн. $. От 2000 година насам този дълг се е нараснал повече от пет пъти, изпреварвайки темпа на напредък на международния брутен вътрешен продукт(БВП), който за този интервал се е утроил. В края на предходната година на разрастващите се страни се падат към 30% от общия световен дълг, като на Китай, Индия и Бразилия се падат към две трети от този дял, се отбелязва в отчета.

Същевременно през последното десетилетие държавният дълг в разрастващите се страни нараства по-бързо, в сравнение с в развитите. А последствията от пандемията и войната в Украйна  ги принуждават да заемат по-активно. Според изчисленията на анализаторите междинното съответствие на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт в разрастващите се страни е над 60% което демонстрира високо ниво на задлъжнялост. 36 такива страни са в " листата на задълженията ", т.е. те или са на ръба на рецесия, или към този момент я претърпяват.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР