Около 276 млн. лв. с ДДС. Толкова ще струва индексацията

...
Около 276 млн. лв. с ДДС. Толкова ще струва индексацията
Коментари Харесай

МРРБ търси 276 млн. лв. за индексация на строителни обекти

Около 276 млн. лева с Данък добавена стойност. Толкова ще коства индексацията по някои от огромните инфраструктурни обекти в страна. Става въпрос за нарастване на цените по договорите за строителство на тунел „ Железница “ от автомагистрала „ Струма “, като в тази част ще бъде индексиран и контракт за запазване на природата в Кресненското дефиле. За него преди седмица еколози алармираха за скрито строителство от страна на Агенция „ Пътна инфраструктура “. В сумата ще влезе и индексацията на сектори от автомагистрала „ Европа “.

Economic.bg изпрати питане до Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) с искане за точната разбивка на сумите по другите контракти, тъй че да стане ясно кой от плановете тъкмо с какъв брой ще нарастне, само че от там върнаха само общата сума за тези планове.

От ведомството споделят, че са подписани общо 16 спомагателни съглашения за изграждащите се сектори от автомагистралите „ Европа “ и „ Струма “, за обходния път на Бургас, както и за планове, финансирани по оперативните стратегии „ Региони в напредък “ и „ Околна среда “ 2014 – 2020 година и стратегиите за териториално съдействие на Европейски Съюз.

" За индексацията на договорите за строителството на обектите: Автомагистрала „ Струма “ 3.1, в това число и за тунел „ Железница “ с трите подучастъка и Автомагистрала „ Европа “, финансирани по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “, за модернизацията на път I-8 Калотина – СОП, отчасти финансиран от Механизма за обвързвана Европа, както и за осъществяване на част от ограниченията за намаляване на въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле и повишение на сигурността в сектора, финансиран от държавния бюджет, прогнозната стойност е 276 млн. лева с Данък добавена стойност ", гласи точният отговор от ведомството.

По груби сметки общата стойност на договорите за всички тези обекти е над 861 млн. лева без Данък добавена стойност, или 1.034 милиарда лева с Данък добавена стойност. Ако общата последна сума с Данък добавена стойност бъде индексирана с 15%, то би трябвало да са нужни 155.1 млн. лева за индексация. Министерство на регионалното развитие обаче цитира сума от 276 млн. лева с Данък добавена стойност.

Справка в Регистъра за публични поръчки (ЦАИС) демонстрира, че по някои от контрактите към този момент има подписани съглашения за индексация, само че в тях не е посочена цената и на процедура не излиза наяве с какъв брой тъкмо % ще нарастнат договорите. Най-вероятно ведомството първо ще се опита да подсигури средства. За момента не е ясно и дали въпросните 276 млн. лева няма да набъбнат, защото може да се появят и други строители, които биха поискали индексиране.

От отговора на Министерство на регионалното развитие се схваща, че ще бъдат индексирани и други планове, които ведомството или структурите под шапката му ръководят. Водят се договаряния за контракти по няколко оперативни стратегии – „ Региони в напредък “, „ Околна среда “ 2014 – 2020 година и стратегиите за териториално съдействие на Европейски Съюз.

Припомняме, че индексацията на строителни контракти стана допустима след промени в Закона за публичните поръчки, признати от 47-ото Народно заседание. Тогава депутатите дадоха опция на Министерския съвет да изготви и одобри методика за индексиране, по която да дефинира процентът на повишаване.

Служебният кабинет изготви въпросната методика в края на септември предходната година, като не заложи съответен таван на повишаването. Впоследствие обаче стана ясно, че страната мъчно може да откри средства за индексация на планове, финансирани от държавния бюджет. Също по този начин свободният запас по оперативни стратегии позволяваше индексация в размер на 15% от цената на контрактите.

Регионалният министър Иван Шишков даже разяснява, че в бюджета за 2023 година би трябвало да бъдат заложени средства, защото ще бъдат индексирани и планове, ръководени от АПИ и Министерство на регионалното развитие. Това обаче на процедура не се случи и досега няма изясненост от кое място ще пристигна финансирането.

Индексацията на договорите за строителство е честа тематика на диалози по време на последните срещи сред Камарата на строителите в България и другите политически сили. Най-вероятно браншът се надява, че при вероятно съставяне на държавно управление и настоящ парламент, депутатите биха дали своят вот нов бюджет, в който да заложат нужните средства.
Тунел „ Железница “
Обществената поръчка за строителство на „ Железница “ е разграничена на 3 подучастъка, като за тях АПИ е сключила контракти с 3 разнообразни изпълнителя в интервала 2018 – 2019 г. Справка в ЦАИС демонстрира, че по два от контрактите са подписани съглашения за индексация на 30 януари тази година, а по единия – на 16 март 2023 година Така страните (в случая АПИ и изпълнителите) се договорят, че цените по договорите им подлежат на изменение, съгласно методиката, призната от Министерския съвет. В документите за изменение на контракта не попада обаче точната стойност на индексацията по контрактите. Министерство на регионалното развитие също не я показва в отговора към медията.

До момента цената на строителството е 241.2 млн. лева без Данък добавена стойност. Ако въпреки всичко приемем, че и трите договора ще бъдат индексирани с 15%, това значи, че обектът ще се оскъпи с 36.1 млн. лева, достигайки до над 277.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Строителството се финансира по ОП „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година

Подучастък №1 от км 366+000 до км 366+720, в това число обслужващ тунелен път при северния портал на тунел „ Железница “ – цената на контракта е 29 985 345 лева без Данък добавена стойност. Изпълнител е ДЗЗД „ Железница-Север “, с участници „ ГБС-Инфраструктурно Строителство “ АД, „ Главболгарстрой “ АД, „ Главболгарстрой Интернешънъл “ АД.

Подучастък № 2 от км 366+720 до км 369+000, в това число обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „ Железница “ и площадка за хеликоптери – тук цената на контракта е 185.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Изпълнител е ДЗЗД „ Автомагистрала Струма Тунел 2018 “, с участници „ Джи Пи Груп “ АД, „ Глобъл Кънстръкшън “ ООД и „ Виа План “ ЕООД.

Информацията в ЦАИС сочи, че цената по контракта към този момент е била изменена един път – на 26 септември 2022 година и е увеличена със 7.35 млн. лв. без Данък добавена стойност, достигайки до 192.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Като претекст за нарастването е представена нужда всички железни детайли в тунелните тръби да са от неръждаема стомана.

Подучастък № 3 от км 369+000 до км 370+400 – цената на контракта е 18.44 млн. лева без Данък добавена стойност. Изпълнител е „ ПСТ Груп “ ЕАД.
Лот 3.1 Благоевград – Крупник
Отсечката е с дължина 12.6 километра, като е разграничена на два подучастъка – преди и след тунел „ Железница “. Стойността на контракта е съвсем 155 млн. лева без Данък добавена стойност. Изпълнител е „ ДЗЗД Автомагистрала Струма 3.1 “, в което вземат участие: „ Грома Холд ” ЕООД, „ Европейски Пътища “ АД, „ АБ ” АД – Хасково, „ Хидрострой “ АД, „ Алве Консулт ” ЕООД.

В ЦАИС не попада съглашение за индексиране на цената, само че от Министерство на регионалното развитие в отговора до Economic.bg показват, че и този план ще предстои на нарастване. Ако и тук индексацията е в размер на 15%, ще са нужни малко над 23 млн. лева Обектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година

Последното изменение в контракта е от 3 февруари 2023 година, като е изменен срокът за довеждане докрай на обекта – от 2551 дни на 2995 дни. Така крайният период е 24 април 2024 година Промяната е направена поради откритите свлачища при тунел „ Железница “, чието подсилване стартира преди дни.

Движението по първия сектор от Лот 3.1, с дължина 7 км (от км 359+000 до км 366+000), от Благоевград до кръговото кръстовище с път I-1 София – Кулата преди строящия се тунел „ Железница “, беше пуснато през май 2019 година

Вторият сектор от с. Железница до с. Крупник (от км 370+400 до км 376+000) е с дължина 5.6 км. Той е разграничен на два подучастъка. През септември предходната година бе пуснато придвижването по първия подучастък от с. Железница до Симитли, който е с дължина 2.7 км. Последните 2.9 км от подучастъка от Симитли до Крупник ще бъдат построени, откакто се реши от кое място ще минава идващият проблематичен лот от аутобана – този през Кресненското дефиле, сред Крупник и Кресна.
„ Смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле “
Това може би е една от най-интересните поръчки, които подлежат на индексация. Договорът е на стойност малко над 2.4 млн. лева Изпълнител е „ Интерхолд “ ЕООД. От документите в ЦАИС излиза наяве, че цената по договора към този момент е била нараснала един път – със 785 875 лева, достигайки до малко над 3.2 млн. лева Това е станало със съглашение от 29.07.2022 година, а като претекст са посочени спомагателни ограничения за пътна сигурност.

Споразумението за индексация е подписано на 7 март 2023 година Ако и тук бъдат приложени 15%, договорът ще се оскъпи с към 48 хиляди лева Проектът се финансира със средства от държавния бюджет. 

На пръв взор сумата е дребна и съвсем незначителна на фона на останалите планове, само че единствено преди седмица еколози алармираха, че точно по този контракт АПИ е вкарала строителна техника в сектора сред Крупник и Кресна. Така съгласно тях се предрешава изборът на трасе на аутобана, по което от години наред се спори.

Тази седмица пък стана ясно, че анализът на екологичните ограничения, който се готви от Министерство на екологията и би трябвало да покаже от кое място тъкмо ще мине автомагистралата, ще бъде подготвен едвам през април – месец преди да изтече оценката по Оценка на въздействието върху околната среда за сектора.
Магистрала " Европа "
Трасето на автомагистралата е разграничено на три лота. Първият е от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до Драгоман. Вторият е сред Драгоман и Сливница, а третият е сред Сливница и Северната скоростна дъга. Строителството на цялата автомагистралата ще струва 462.6 млн. лева без Данък добавена стойност. Така в случай че трите договора бъдат индексирани с 15%, ще са нужни още 69.3 млн. лева без Данък добавена стойност.

Изцяло приключен е вторият лот, като той бе пуснат в употреба преди 2 години. Строителството му струваше 97.8 млн. лева без Данък добавена стойност., или малко над 117.3 млн. лева с Данък добавена стойност. Изпълнител е „ ГБС-Инфраструктурно строителство “ АД. В началото на 2021 година обаче обектът нараства. Тогава е обновена цената по контракта, като тя към този момент доближава 102.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Като претекст за повишаването са представени построяването на нов пътен възел и допълнение на ограничаващи системи по цялата дължина на обекта.

Тъй като обаче дейностите са приключени през 2021 година, т.е. година след пандемията и инфлацията в строителния отрасъл, и този контракт предстои на индексация. Споразумението за това е подписано на 13 февруари тази година. Ако и тук приемем, че индексацията ще е в размер на 15%, то ще са нужни още над 15.3 млн. лева

Стойността на контракта за лота сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Драгоман е 137.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Изпълнител е cтpoитeлнo oбeдинeниe, нaчeлo c „ Щpaбaг “. Средствата се обезпечат по линия на механизма „ Свързана Европа “ и държавния бюджет. Споразумението за индексация е подписано на 11 януари 2023 година Ако договорът се индексира с 15%, той ще нарастне с към 20.5 млн. лева

Припомняме, че районният министър Иван Шишков даде обещание да пусне за придвижване 6.5 километра от лова за Великден.

Дейностите по последния лот – сред Сливница и София – още не са почнали. В края на 2021 година поръчката за строителството бе извоювана от консорциум, отпред с ГБС, а цената на контракта е 222.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Тъй като последният лот се финансира със средства от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година кабинетът се разбърза, с цел да избави парите. За да не бъде изгубено финансирането, до края на годината строителството ще би трябвало да бъде готово най-малко на 50%.

Справка в системата на ЦАИС демонстрира, че няма подписано съглашение за индексация на цените. Ако въпреки всичко се стигне до такова, и то е в размер на 15%, ще са нужни още 33.3 млн. лева
Останалите проектиОбходният път на Бургас
За плановете, изпълнявани напълно със средства от републиканския бюджет, е подписано в допълнение съглашение за индексация на контракта за строителството на обходния път на Бургас. През 2022 година са изплатени 10 млн. лева с Данък добавена стойност. Необходимите средства за 2023 година по предварителна прогноза е към 15 млн. лева с Данък добавена стойност.
Оперативните стратегии
За плановете по оперативните стратегии „ Региони в напредък “, „ Околна среда 2014-2020 година “ и стратегиите за териториално съдействие на Европейски Съюз на индексация подлежат договорите за строително-ремонтни работи за 13 плана. По предварителни планове прогнозната стойност, нужна за тяхната индексация, е 34.9 млн. лева с Данък добавена стойност. До момента са подписани 9 спомагателни съглашения, по които не са осъществявани заплащания, оповестяват от Министерство на регионалното развитие.

По Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) – 5 обекта:
Лот 32 „ Път II-23 Русе - Кубрат от км 0+030 до км 21+550, с обща дължина 21,520 км, област Русе;Лот 33 Път II-23 Русе - Кубрат от км 21+550 до км 46+771, с обща дължина 25,221 км, области Русе и Разград – сектор от км 43+920 до км 46+771;Лот 34 Път III-559 Полски градец – Тополовград – с. Устрем от км 4+500 до км 23+520 и от км 35+060 до км 39+450, с обща дължина 23,410 км, област Хасково;Лот 35 Път III-2077 Каблешково - Межден от км 11+000 до км 20+564.83, с обща дължина 9,565 км, област Силистра;Лот 36 Път III-9004 Варна – Белослав – Разделна – Падина – Житница от км 18+212 до км 21+176, от км 24+169 до км 25+604 и от км 27+400 до км 41+839, с обща дължина 18,838 км, област Варна.
По Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС) – 2 обекта:
Укрепване на свлачище на път I-4 /Е-772/ о.п. Севлиево - Велико Търново, от км 84+624 до км 84+905 и откоса от южната му страна, в региона на Севлиево;Укрепване на свлачище на път I-1 София – Перник от км 281+150 до км 281+600 при с. Владая.
По Програмите за териториално съдействие на Европейски Съюз – 2 обекта:
Реконструкция на път II-86 Средногорци - Рудозем от км 125+727.46 до км 132+920, област Смолян;Основен ремонт на път II-81 Берковица - Монтана от км 94+000 до км 101+199.48, област Монтана.
В развой на договаряне е индексацията на още четири контракта, от които два са за планове по Оперативна програма “Регионално развитие” и 2 – по ОПОС.

Управляващият орган (УО) на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 разгласява инструкции към бенефициентите по отношение на опцията за увеличение размера на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по подписани контракти в развой на осъществяване по отношение на настъпилите инфлационни процеси.

Към 27.03.2023 година към Управляващ орган на програмата са подадени общо 72 претенции за изменение на контракти за БФП. От тях са утвърдени 42 претенции за изменение на контракти в осъществяване. Общият размер на инфлационната добавка по подписаните 42 анекса е на стойност 24 816 285.22 лева. В развой на обработка са още 30 претенции за изменение на контракти. Индикативният размер на инфлационната добавка по тях е на обща стойност към 10.1 млн. лева

Определеният от Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” краен период, до който бенефициентите могат да подават претенции за изменение по подписани контракти, е 31 март 2023 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР