Около 2600 души от 17 селища бяха евакуирани заради горски

...
Около 2600 души от 17 селища бяха евакуирани заради горски
Коментари Харесай

Евакуираха 2600 души на Корфу, стихията бушува седми ден на Родос

Около 2600 души от 17 селища бяха евакуирани поради горски пожари на остров Корфу, оповестиха гръцките медии. Изгорели са 20 000 декара площи.

В село Луцес в северната част на острова пожарът е достигнал огромни размери, като има заплаха и за околни селища. Според последните информации огънят в селата Санта и Меκгула е сподавен. На известния курорт Нисаки е почнала евакуация от през вчерашния ден, съобщи ДПА, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Днес гръцките медии оповестяват за нови пожари и на остров Евия (Евбея) и на полуостров Пелопонес.
На Родос пожарът бушува седми ден
Огънят от горските пожари в южната част на Родос доближи къщи и магазини в село Асклипио, съобщи гръцката организация АНА-МПА.

Сили на пожарната и доброволци се пробват да овладеят обстановката, до момента в който в региона духат мощни ветрове, оповестява националната телевизия ЕРТ.

„ Всички сили на Гражданската отбрана работят непрестанно на всички фронтове “, съобщи представителят на пожарната Василис Ватракодиянис. Той заяви, че към 10-те хеликоптера има спомагателна помощ от осем самолета - два от Турция и един от Хърватия, изпратени за справяне с пожарите.

Съобщение от 112 беше изпратено до живущите в региона Генади и Вати в южната част на острова за евакуация към прилежащото населено място Киотари.

През уикенда от региона, обиден от пожарите, бяха евакуирани към 19 000 души.

Пожарникари и доброволци не престават да се борят с пожарите на егейския остров към този момент седми ден.
Турция изтегля жителите си от острова
Турският общоприет консул на гръцкия остров Родос Салим Кърджалъали заяви, че са били евакуирани всички турски жители, летуващи на острова, поради пожарите, които бушуват към този момент седми ден. Част от евакуираните са напуснали острова, други са прекарали нощта в спортни зали, учебни заведения и конферентни центрове на безвредно място. Три ферибота са изпратени на острова, с цел да превозят хората. 

По данни на гръцкото министерство на климатичните промени и гражданската отбрана са евакуирани общо 16 000 души по суша и 3000 души по море. Според информацията това е най-мащабната до момента интервенция по изтегляне поради горски пожар.

Продължават дейностите по изтегляне на хората и напъните за потушаване на пожара. 266 огнеборци, 42 машини, 5 хеликоптера и 10 самолета вземат участие в гасенето. Предвижда се още 60 огнеборци и 15 машини да бъдат изпратени на остров Родос за справяне с пожарите. Съобщава се, че пожарът продължава на три дейни фронта, както и че в някои точки на острова са прекратени телефонните връзки.

Турция изпрати в Гърция два противопожарни самолета амфибия и един противопожарен хеликоптер, оповестиха от Дирекцията по връзките към турското президентство. Според информацията машините са били изпратени персонално по разпореждане на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР