„Извън контрол“ горски пожари на испанския остров Тенерифе

...
Около 250 пожарникари се бориха в сряда с горски пожар,
Коментари Харесай

Около 250 пожарникари се бориха в сряда с горски пожар, бушуващ „извън контрол“ на испанския ваканционен остров Тенерифе, който наложи затваряне на пътища и евакуация на пет села, казаха официални лица.

Пожарът, който избухна във вторник вечерта, бушува в гориста местност със стръмни дерета в североизточната част на острова, част от архипелага на Канарските острови край северозападна Африка.

„Пожарът е извън контрол , сценарият не е много положителен“, каза ръководителят на регионалното правителство Фернандо Клавихо на пресконференция в Тенерифе късно в сряда. „Нашата цел е да спре да се налага. Беше много тежък ден“, каза той.

Около 250 пожарникари, подкрепени от 13 самолета и хеликоптера, включително трима, изпратени от континентална Испания, работиха за овладяване на пожара в район Трудно е да се достигне, каза Клавихо.

Той каза, че досега пламъците са изгорили около 1800 хектара.

Селата Арате, Чивисая, Медия Монтана, Ахафона и Лас Лагунетас бяха евакуирани в сряда сутринта като предпазна мярка поради дебел дим.

Местните власти отрязаха пътищата, водещи към планините в североизточната част на острова.

„Молим населението да спазва всички тези съкращения“, каза ръководителят на службата за гражданска защита на архипелага Монсерат Роман .

Горският пожар идва, след като Канарските острови бяха засегнати от гореща вълна, която остави много райони сухи, увеличавайки риска от горски пожари.

Горещите вълни станаха по-вероятни поради изменението на климата, казват учените.

С нарастването на глобалните температури с течение на времето се предвижда топлинните вълни да стават по-чести и интензивни, а въздействието им - по-широко разпространено.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР