Около 250 отчаяни бежанци рохинги плават в Андаманско море, след

...
Около 250 отчаяни бежанци рохинги плават в Андаманско море, след
Коментари Харесай

Бежанците рохинги достигат западна Индонезия на овехтяла лодка

Около 250 обезверени бежанци рохинги плават в Андаманско море, откакто опитът им да се приземят в Индонезия беше отритнат.

Тяхната овехтяла, препълнена дървена лодка доближи западна Индонезия в четвъртък. Въпреки това, откакто две други лодки, пренасящи към 350 бежанци, акостираха в северния район на Ачех по-рано през седмицата, те бяха възпрепятствани да кацнат.

Третата лодка беше посрещната от опозиция от локалните поданици в Бироуен, които отхвърлиха да й разрешат да кацне и избутаха плавателния съд назад в морето.

Когато лодката се опита да дебаркира за повторно – малко по на юг при Муара Бату – и бежанците се олюляха на плажа, те бяха подредени и ескортирани назад, споделиха очевидци.

Повечето мюсюлмани рохинги са преследвани в Мианмар и хиляди рискуват живота си всяка година на дълги и скъпи морски пътувания, постоянно с нежни лодки, с цел да се опитат да стигнат до Малайзия или Индонезия.

Рибари на плажа в Муара Бату раздадоха на някои от бежанците пакети с храна и бутилки вода, само че обстановката ескалира късно вечерта.

Можеха да се видят мъже, дами, деца и бебета, които гледаха към брега, до момента в който ядосаните локални им споделиха да не приземяват лодката, за която някои на борда споделиха, че е отплавала от Бангладеш.

Млади мъже на борда протягаха ръце сопнато, когато лодката с отворен похлупак се обърна встрани заради претъпканост.

Местните поданици на Ачех са доставяли храна с вярата хората на борда да решат да продължат напред, съгласно Мухтарудин, селски глава на Пуло Пинеунг Меунасах.

Пътниците обаче бяха настоятелни след съвсем три седмици в морето.

След като се спусна по въжета, с цел да доплува до брега и да се хареса на ачехите, един мъж от рохингия, затрупан с пластири, лежеше на пясъка необут и без риза, изглеждайки съвсем неподвижен.

Останалите пристигнали в четвъртък към момента чакаха на лодката на към 100 метра (110 ярда) от плажа, сподели Мухтарудин.

Бежанецът от рохингията Манзур Алам сподели, че лодката е напуснала Кокс Базар в Бангладеш – дом на съвсем милион бежанци от рохингия – преди 20 дни с 249 души на борда.

Мухтарудин пресметна, че „ сред 250 и 260 “ бежанци са били на лодката или на плажа.

Трима души, в това число Алам, дадоха разнообразни разбивки на пасажерите, само че всички споделиха, че на борда е имало най-вече дами и деца.

„ Има доста бебета, дребни деца. Моля, защитете ги. Те са доста гладни, тъй като не са получили нищо “, сподели Алам, 23.

Някои от мъжете рохинги се настаниха на бордовете на кораба, употребявайки ръцете си, с цел да предпазят лицата си от слънцето, до момента в който търсеха отговори на брега.

Момиче рохингия също може да бъде забелязано да подвига ръце нагоре в жест на молитва.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР