Около 250 машини трябва да бъдат ремонтирани или подменени за

...
Около 250 машини трябва да бъдат ремонтирани или подменени за
Коментари Харесай

Сиела Норма: Около 250 машини трябва да бъдат подменени за балотажа в неделя |

Около 250 машини би трябвало да бъдат ремонтирани или сменени за балотажа за президент идната неделя. Затова са били нужни аварийните 427 устройства, които провокираха скандал малко преди вота за президент и Народно заседание на 14 ноември , разгласи изпълнителният шеф на компанията снабдител " Сиела Норма " Веселин Тодоров пред Нова тв.   

Той даде да се разбере, че компанията ще се обърне към съда за радухването на абсурда и посочи, че не става дума за партии, а за обособени държавни чиновници.

" Ако (ЦИК - бел. ред.) ни помолят, защото те (машините) би трябвало да се употребяват, ще ги употребяваме. Ако не ни помолят, ще уточним пред гласоподавателите в кои секции няма да има машини за втория тур ", съобщи Тодоров.

За да бъдат сменени машините, е нужна поръчка от ЦИК. Така ще бъдат заменени 170 машини от предходния избор и още към 80 от вчерашните избори или общо 250 устройства, посочи той. 

Според Тодоров " Сиела " се е показала добре на вота тази неделя и е постигнала " един от най-хубавите резултати в света " по невисок брой на дефектирали машини.

" Имаме от порядъка на половин % проблематични машини по всевъзможни аргументи и 77 машини от 12 000 са посочили недостатък. Не са били сменени в деня на вота, тъй като в методиката е заложено, че нямаме право да вършим каквото и да било в деня на изборите ", уточни изпълнителният шеф на компанията.

В множеството случаи техниката е отказала поради неопитността на хората, които са дърпали разписките, а това е повреждало принтерите, или са бутали по-грубо смарт картите, което е повлияло на четците. Можело е да бъдат заменени елементарно, само че " Сиела Норма " няма право да го прави в събота и неделя. Това може да стане във всички останали дни след поръчка на ЦИК, сподели Веселин Тодоров.

" Не мога да ръководя трафика сред далечния Изток и Европа ", разяснява Тодоров за какво в последния миг е била известена ЦИК за аварийните устройства.

Той даде за образец вота от 2019 година, когато ЦИК е поръчала изключителни 300 устройства при гласоподаване с 3000 машини, а в този момент ставало дума за 427 устройства при 12 000 машини. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР