Около 250 хиляди чехи се събраха в столицата Прага на

...
Около 250 хиляди чехи се събраха в столицата Прага на
Коментари Харесай

Четвърт милион чехи на протест -искат оставка на премиера Бабиш

Около 250 хиляди чехи се събраха в столицата Прага на митинг с искане за оставката на премиера и милиардер Андрей Бабиш, предадоха международните организации. Демонстрацията против обвинявания Бабиш за нелегално приемане на 2 млн. евро противозаконни дотации за компаниите Бабиш и спор на ползи се състоя в парка ”Летна ” на високия рид над река Вълтава, напълно покрай историческия център на Прага
Бабиш продължава да отхвърля каквато и да е виновност и е спокоен, че ръководещата коалиция ще го поддържа идната седмица на вота на съмнение. За присъединяване в антиправителствения митинг дойдоха поданици и на доста отдалечени от столицата градове, оповестява Сега.

По данни на транспортните организации всички билети за влакове и рейсове до Прага са били изкупени още при започване на седмицата. Отделно доста от протестиращите са пристигнали със специфични рейсове. Организатор на митинга е организацията " Милиони моменти за демокрацията ", която още в края на април стартира поредност от манифестации против Бабиш. Последният подобен беше преди две седмици на Вацлавския площад, когато се събраха 120 хиляди души.

Изборът на настоящето място на митинга не е инцидентен. Точно на територията на парка " Летна " се организираха главните манифестации по време на антикомунистическата Нежна гражданска война през ноември 1989 година Най-голямата от тогавашните демонстрации събра към милион души. Така, сегашният митинг е най-големият в страната от това време. Присъстващите носят плакати с надписи " Оставка! ", " Писна ни! " и доста чешки и европейски флагове. Протестът е кротичък и хората идват и с дребните си деца. Опозиционните партии не вземат участие в митинга, само че техните водачи го поддържат. Лидерът на Гражданската демократична партия Петър Фиала назова премиера Бабиш " срам за републиката ".

" Смятам, че на водачите ни би трябвало изрично да се подсети, че не имат страната ни, че не са над закона и че на открито има задоволително загрижени хора, чиито мозъци не са промити от пропагандата ", споделя 50-годишният Филип Рубас от Бърно, който споделя, че е бил е на първите митинги през 1989 година

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР