Около 25% от всички пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Европа са

...
Около 25% от всички пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Европа са
Коментари Харесай

Около 25% от всички катастрофи в Европа са след употребата на алкохол

Около 25% от всички пътнотранспортни катастрофи (ПТП) в Европа са свързани с използването на алкохол. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Анжелина Тотева. Тя участва на обичайния курбан за по-малко произшествия и жертви по пътищата, който от с. Забърдо и Областна администрация Смолян провеждат за 16-а година.

Употребата на алкохол е и едно от най-опасните нарушавания на пътя, което води до тежки последици за лидера, даже да не е провокирал случай. Шофирането, със наличие на алкохол в кръвта от над 1,2 промила, не е административно нарушаване, а закононарушение. Водач, открит да кара с такова количество алкохол в кръвта, освен ще получи санкция, само че и ще бъдете измамен под наказателна отговорност и може да влезе в пандиза.

„ В международен проект половината от всички произшествия с едно транспортно средство с съдбовен край са свързани с използването на алкохол “, сподели още Анжелина Тотева. По думите ѝ няма безвредно количество, когато ни следва да пътуваме, като неговата приложимост води до нарушение на усещанията ни, кара ни да сме по-безотговорни на пътя и да поемаме опасности, които в друга обстановка не бихме поели и в последна сметка: да бъркаме повече. „ Затова се обръщаме към хората с апел да се веселят на празниците, само че да не сядат зад кормилото, в случай че са използвали алкохол “, акцентира тя.

От Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ подчертаваха и на умората като фактор за предизвикателство на ПТП. „ Изследвания демонстрират, че лидер, който не е спал 24 часа има държание сходно с лидер със наличие 0,10 промила в кръвта “, изясни Росен Рапчев, специалист в Агенцията. По думите му подобен водач освен позволява повече неточности, само че може да заспи на кормилото, с което да аргументи удар с друго МСП или да излезе от пътя и да самокатострофира. Важността от слагане на предпазен колан от всички пасажери в автомобила и заплахите за водачите при мокро време също бяха измежду тематиките, с които се целеше да се ускори вниманието на участниците в придвижването.

„ Статистиката за последните 10 години демонстрира една тежка наклонност – приблизително по 500 ПТП с потърпевши хора пораждат всяка година през месец декември. Това са хиляди хора, които освен не са имали Коледни и Новогодишни празници, само че и следствията от случаите са трансформирали живота на тях и фамилиите им “, акцентира заместник-председателят на ДАБДП и прикани хората да бъдат по-внимателни, по-отговорни и съсредоточени, когато карат. „ На пътя животът е с преимущество и няма нищо по-важно от това. Нека не го забравяме “, сподели още тя.

За да бъдат спазени противоепидемиологичните ограничения на днешния курбан храната бе приготвена в пакети, които бяха раздавани на водачите пътуващи по направлението Смолян – Пловдив. Заедно с тях те получиха и осведомителна листовка готова от ДАБДП за резултатите от използването на алкохол и наркотични субстанции с едно главно обръщение: Няма безвредно количество алкохол, когато сме зад кормилото. На събитието участваха кметът на Забърдо Валентин Черпоков, регионалният шеф Недялко Славов, шефът на ОД-МВР Смолян Николай Димов, заместник-директорът на ОД-МВР Пловдив Димитър Събчев, изпълнителният шеф на МБАЛ-Смолян доктор Марин Даракчиев, народни представители и други

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР