Около 25 миротворци, участващи в ръководената от НАТО мисия в

...
Около 25 миротворци, участващи в ръководената от НАТО мисия в
Коментари Харесай

25 миротворци от НАТО са ранени при сблъсъци в Северно Косово

Около 25 миротворци, участващи в ръководената от НАТО задача в Косово - КФОР, бяха ранени при конфликти със сръбски протестиращи, които желаеха отстраняването на неотдавна определените кметове от етнически албанци, съобщи Агенция Франс Прес.

Мисията КФОР съобщи, че се е сблъскала с непровокирани набези, до момента в който е противодействала на тълпата.

Според съветския канал РТС по време на конфликтите са ранени и над 50 сърби.

Министърът на външните работи на Италия съобщи, че трима нейни бойци са тежко ранени, а министър-председателят на страната Джорджа Мелони се причисли към апела на НАТО " всички страни да създадат крачка обратно, с цел да понижат напрежението ".

Косовските сърби бойкотираха изборите през предишния месец в северните градове, които разрешиха на етническите албанци да поемат контрола над локалните препоръки макар нищожната изборна интензивност от под 3,5 % от гласоподавателите.

Правителството на косовския министър-председател Албин Курти публично назначи кметовете предходната седмица, като не се съобрази с апелите за понижаване на напрежението от страна на Европейския съюз и Съединените щати, които поддържат независимостта на територията от Сърбия през 2008 година

Много сърби упорстват за изтеглянето на косовските полицейски сили, чието наличие в Северно Косово от дълго време провокира опозиция, както и на кметовете етнически албанци, които те не считат за свои същински представители.

Рано тази заран групи сърби влязоха в конфликти с косовската полиция пред постройката на общината в град Звечан, обитаем със сръбско болшинство, и се пробваха да влязат в постройката, след което органите на реда дадоха отговор със сълзотворен газ.

Водените от НАТО мироопазващи сили в границите на задачата KFOR в началото се пробваха да отделят протестиращите от полицията, само че по-късно започнаха да разпръскват тълпата, употребявайки щитове и палки.

Няколко протестиращи дадоха отговор, като хвърляха камъни, бутилки и коктейли " Молотов " по бойците, само че бързо бяха отблъснати на няколкостотин метра от постройката на община Звечан.

" Докато противодействаха на най-активните крайни елементи на тълпата, няколко бойци от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани набези и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния в резултат на детонацията на запалителни устройства ", се споделя в изказване на КФОР.

Единадесет италиански бойци са били ранени, като " трима от тях са в тежко положение ", съобщи министърът на външните работи Антонио Таяни.

" Няма да толерираме по-нататъшни набези против КФОР ", съобщи Мелони. " От значително значение е да се избегнат по-нататъшни едностранни дейности от страна на косовските управляващи и всички страни да създадат крачка обратно, с цел да понижат напрежението ".

НАТО изрично осъди непровокираните набези против войските на КФОР, като добави, че сходни дейности са " изцяло неприемливи ".

" Насилието би трябвало да спре неотложно. Призоваваме всички страни да се въздържат от дейности, които в допълнение нагнетяват напрежението, и да стартират разговор ", се споделя в изказване на НАТО.

Командващият задачата на КФОР, дивизионен военачалник Анджело Микеле Ристуча, жигосах неприемливите набези и акцентира, че КФОР " ще продължи да извършва мандата си независимо ".

Косовската полиция заяви, че проведени стачкуващи са се събрали в градовете в северната част на Косово, където живеят доста етнически сърби, които отхвърлят независимостта на Косово от Сърбия.

" Протестиращите, употребявайки принуждение и хвърляйки сълзотворен газ, се пробваха да преминат през кордоните за сигурност и да влязат принудително в постройката на общината ", се споделя в изказване на косовската полиция.

" Полицията беше принудена да употребява законни средства, като (лютив) спрей, с цел да спре протестиращите и да овладее обстановката. "

През 2008 година Косово едностранно разгласи самостоятелност от Сърбия, а Белград и основните му съдружници Русия и Китай отхвърлиха да я признаят, което на процедура попречи на Косово да получи място в Организация на обединените нации.

Сърбите в Косово останаха значително лоялни към Белград, изключително в северната част, където те са болшинство и отхвърлят всеки ход на Прищина да затвърди контрола си над района.

КФОР съобщи, че е засилил наличието си в Северно Косово след последните събития и прикани Белград и Прищина да се включат в ръководения от Европейски Съюз разговор за понижаване на напрежението.

" Призоваваме всички страни да се въздържат от дейности, които биха могли да разпалят напрежението или да провокират ескалация ", се споделя в изказване на КФОР.

В петък полицията към този момент беше употребила сълзотворен газ, с цел да разпръсне сърбите в Северно Косово, които стачкуваха против назначението на кметове.

В отговор Белград сложи армията си в положение на нараснала подготвеност и подреди на силите да се насочат към границата с Косово.

Руският външен министър Сергей Лавров, който приказва по време на посещаване в Кения, съобщи, че " сърбите се борят за правата си в Северно Косово ".

" Голяма детонация се обрисува в сърцето на Европа, където през 1999 година НАТО извърши експанзия против Югославия ", съобщи Лавров, визирайки интервенцията на НАТО против Белград през 1999 година, която на процедура постави завършек на войната сред сръбските сили и етническите албански партизани.

Посланикът на Съединени американски щати и пратеникът на Европейския съюз приканиха етническите албански кметове на среща в Прищина в опит да понижат напрежението.

Два журналистически екипа от Прищина оповестиха, че протестиращите са нарязали гумите на колите им и са ги напръскали със спрей, а локалната асоциация на публицистите прикани органите на реда да обезпечат безвредна работна среда. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР