Около 240 хил. души в България и милиони други в

...
Коментари Харесай

Ваксината на AstraZeneca: ползите надвишават рисковете, но не и за политиците

Около 240 хиляди души в България и милиони други в Европа сега се намират в много особена обстановка - те към този момент са получили първа доза от имунизацията на AstraZeneca, само че въпросът със случаите на тромбози ги изправя пред комплициран избор за втората доза: да се откажат от нея и да не завършат имунизацията; да я одобряват дружно с минималния риск от усложения; или да я заместят с РНК ваксина, каквато опция оповестиха, че ще предложат някои страни, вкл България, въпреки че смесването на имунизациите е напълно пробен метод.

Милиони други към момента неимунизирани хора пък са изправени пред друга алтернатива: да рискуват с първа доза от " съдбовната " AstraZeneca в този момент или да чакат неразбираемо какъв брой още за РНК ваксина - в някои страни, в това число България, продуктът на британско-шведската компания е най-достъпен и публикуван сега, до момента в който РНК имунизациите още са в дефицит.

Когато става въпрос са медицински проблеми, най-хубавото, което може да създадем, е да се слушат специалистите. Нито един регулатор не предлага спране на имунизацията на AstraZeneca. Напротив, без да подеценават риска, те показват, че изгодите неведнъж надвишават рисквете. Специалистите, до които се допита " Капитал ", настояват същото - тромбозите са извънредно рядко събитие, а имунизацията е безвредна и ефикасна. По тяхно мнение хората, които чакат втора доза от AstraZeneca, би трябвало да приключат умерено процеса вместо да разчитат на пробни комбинации с различен тип ваксина.

Въпреки това обаче доста страни в Европа, в това число България, взимат " политически " решения и от ден на ден се отдръпват от имунизацията - едни я заместват, други я лимитират, а имат такива, които се отхвърлят от нея. Процесът стартира през цялото време - няколко държавни управления в Европа се презастраховаха като не разрешиха имунизацията за възрастни хора, а по-късно паузираха имунизациите поради доста редките случаите на тромбози за прекомерно дълго време. Това изостри недоврието на прекомерно внимателните по тематиката с имунизациите европейци и ще затрудни още повече така и така сложните имунизационни акции. Това се вижда и в България - търсенето на РНК ваксини " с връзки " е всеобщо, а опашки пред формалните кабинети, където ваксинират с AstraZeneca, съвсем няма. Този резултат може да се популяризира надалеч отвън Европа и това напълно не са положителни вести.
Проф. Д-р Радка Аргирова, вирусолог:Тромбозите са извънредно рядко събитие, хората не трябва да имат страхове за втората дозаНито един от регулаторите - СЗО, ЕМА, FDА, не предлагат преустановяване на имунизирането или неизползването на имунизацията. Смутиха ме изреченията на министъра, че " на експертно ниво всички сме съгласни, че имунизацията е безвредна и ефикасна ". Като на експертно ниво е безвредна, на какво ниво не е безвредна и ефикасна и какво общо има това ниво с жителите, които са създали първата игла и чакат да им пристигна времето и да завършат цялостния курс на имунизацията? За какво се назначават тези регулаторни специалисти и професионални институции, откакто тяхното мнение не се взема поради? Не мога да си отговоря и си представям в какво състояние са всички останали хора.Моят съвет е хората, които чакат втора игла умерено да си я сложат и да завършат процеса. Тромбозите са извънредно рядко събитие. Аз самата съм ваксинирала личната си семейство и не преставам да предлагам AstraZeneca навръх хора с диабет, сърдечно-съдови и други хронични болести. Препоръчвам на пациенти със податливост към кървене, интервенции на вените, понижен брой тромбоцити и болести, свързани с кръвосъсирването, да не си слагат тази вакисна, всички останали нямат никакви противопоказания.Не поучавам хората да смесват имунизациите - по какъв начин може при такова рядко събитие да се отдръпваме от AstraZeneca и да съветваме хората да употребяват композиция, която в никакъв случай не е изследвана, не е предлагана, не е минала клинични изследвания. Има толкоз доста незнайни и обстоятелства, които нямат общо с медицината, че съм просто възмутена от сходна полемика. Връзката сред тромбозите и имунизацията
Когато здравните управляващи в Австрия и Норвегия сигнализираха за първите случаи на необикновени тромбози и направиха евентуална връзка с имунизацията на AstraZeneca, доста специалисти останаха скептични. Честотата на записаните случаи - няколко десетки на фона на десетки милиони имунизирани, е даже по-ниска от тази, с която тромбозите кардинално се срещат измежду популацията. Още повече, че - както означиха някои експерти, високата обществена чувствителеност, насъбрана към тази ваксина, може да изостри вниманието на клиницисти и те да рапортуват за проблеми повече от естественото, което би основало усещане, че събитията са свързани. Но хората постоянно се разболяват ненадейно и имунизацията не трансформира това. Предизвикателството пред здравните регулатори е да създадат разликата - дали хора, които са образували съсиреци след имунизация, биха ги развили и без ваксина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР