Около 23 милиона деца по света са пропуснали през 2020

...
Около 23 милиона деца по света са пропуснали през 2020
Коментари Харесай

През 2020: 23 милиона деца пропуснаха задължителните ваксини

Около 23 милиона деца по света са пропуснали през 2020 година наложителната имунизация против дифтерит, тетанус и коклюш (ДТК) - 3,7 милиона повече, в сравнение с през 2019 година и най-вече от 2009 година насам, демонстрират данни, оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ и представени от ДПА.

Повечето страни регистрират спад при наложителните детски имунизации предходната година. До 17 милиона деца евентуално не са получили нито една ваксина през годината, показват в изказване организациите.

Повечето от тези деца живеят тук-там, наранени от спорове, в отдалечени общности или в сиромашки квартали. Те живеят в ограничения и имат стеснен достъп до съществени здравни и обществени услуги. Родителите се натъкваха на затворени здравни заведения или се плашеха от болест с ковид, в случай че попаднат в болница.

Най-засегнатите региони са Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие, демонстрират данните.

Докато страните се пробват да получат достъп до ваксини против коронавирус, беше загубен постигнатият прогрес при другите имунизации, което слага децата в заплаха от унищожителни, само че предотвратими болести като дребна шарка, детски паралич или менингит, сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

" През 2021 година имаме капацитет за цялостна злополука ", предизвести доктор Кейт ОТБрайън, шеф на имунизационния отдел към СЗО в Женева, представена от Франс прес.

Пандемията наложи пренасочване на ресурсите и личния състав към битката против коронавирус, доста здравни служби трябваше да затворят или да съкратят работното си време. Хората се бояха да излизат, за не се заразят, даже когато ограничаващите ограничения не им забраняваха това.

Последиците от това, че децата са незащитени, и от прибързаното унищожаване на здравните ограничавания против коронавирус към този момент се усещат, сподели ОТБрайън и даде образец с огнища на морбили в Пакистан.

Съчетанието от тези два фактора съставлява безспорна злополука, за която в този момент бием паника, тъй като би трябвало да действаме неотложно, с цел да защитим децата, съобщи тя, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР