Около 22 миротворци на ООН бяха ранени в северна част

...
Около 22 миротворци на ООН бяха ранени в северна част
Коментари Харесай

Най-малко 22 миротворци на ООН бяха ранени при оттегляне от базата в северна Мали

Около 22 миротворци на Организация на обединените нации бяха ранени в северна част на Мали, откакто техният ескорт беше ударен от две усъвършенствани взривни устройства (IED), до момента в който продължаваха да се изтеглят от страната на фона на влошена сигурност.

Вече има шест случая, откогато миротворците напуснаха базата си в северен Кидал на 31 октомври, с цел да изминат към 350 км (220 мили) пътешестване до Гао, ранявайки общо минимум 39 миротворци, сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик на Понеделник.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Мали отсрочва президентските избори през февруари заради „ механически проблеми “ Нападение умъртви минимум двама души в обсадения град в Мали от Тимбукту Петима бойци починаха, единадесет други са изчезнали след нахлуване в Северно Мали Мали, Нигер и Буркина Фасо основават съюз за сигурност в Сахел завършек на списъка

„ В събота конвоят се натъкна на две други спонтанни взривни устройства покрай град Анефис “, сподели Дюжарик пред кореспонденти в Ню Йорк, като сподели, че не знае дали устройствата са били там отдавна или миротворците са били съзнателно ориентиран.

Ранените са евакуирани по въздух за здравна помощ в Гао, добави той.

Осем миротворци бяха ранени и евакуирани на 1 ноември и още седем предишния петък вследствие на самоделни взривни устройства.

През юни военните ръководители на Мали подредиха на съвсем 15 000-те мироопазващи сили, известни като MINUSMA или Многоизмерната интегрирана задача за стабилизиране на Организация на обединените нации, да изоставен.

Очаква се изтеглянето да завърши до 31 декември макар задълбочаващия се спор в западноафриканската страна.

Кидал, който имаше към 850 миротворци и 150 други чиновници на задачата, беше третият и финален лагер на MINUSMA, който беше евакуиран в региона на Кидал. Доминиран от туареги съюз от въоръжени групи, които неотдавна възобновиха протест против страната, настояват, че са поели ръководството малко след напускането на MINUSMA.

Мироопазващите сили бяха основани от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2013 година и в началото помогнаха за възобновяване на известно успокоение в северните региони. Но насилието продължава и MINUSMA е все по-затруднена от напрежение и държавни ограничавания, откогато Мали се сплоти с съветската група наемници Вагнер през 2021 година

Съветът за сигурност гласоподава да приключи своя мандат на 30 юни.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР