Около 2000 ще са първите българи, които ще вземат пенсия

...
Около 2000 ще са първите българи, които ще вземат пенсия
Коментари Харесай

Догодина: 2000 българи с пенсия над тавана от 1040 лева

Около 2000 ще са първите българи, които ще вземат пенсия над тавана от 1040 лева през втората половина на 2019 година Тогава ще отпадне ограничаването на новоотпуснатите оптимални пенсии.

"Националният застрахователен институт (НОИ) не разполага авансово с всички нужни параметри, участващи в пенсионната формула, заради което не може да се дефинира прецизен размер на най-високата пенсия, отпусната след тази дата ", са обяснили от института пред в. "24 часа ".

Сега към 55 000 пенсионери са с таван от 910 лева От 1 юли 2019 година техните пенсии ще се усилят със 130 лева и ще станат 1040 лева

Причината е, че оптималната пенсия ще е 40% от оптималния застрахователен приход, който сега е 35%. От тях към 25 000 души ще получат действителните си размери, а останалите близо 30 000 ще останат лимитирани на 1040 лева макар действителния им застрахователен принос.

Дискусията за отпадане на тавана се води от дълго време, само че нужните в допълнение към 120 млн. лева годишно (според плановете към 2013 г.) стопират решението. Според редица специалисти ограничаването не подтиква по никакъв метод младежите да се обезпечават на действителните си приходи. От края на 2009 година има решение на Комисията по дискриминация, че таванът на пенсиите е дискриминационен и Народното събрание би трябвало да го отстрани. Решението за това бе удължавано няколко пъти.

Таванът на пенсиите е въведен с Кодекса за обществено обезпечаване още през 1999 година и е закрепен на 35% от оптималния застрахователен приход, който пък се дефинира годишно с бюджета на Държавното публично обезпечаване.

Инициативен комитет още веднъж изиска отпадането на тавана. Според него той е ограничаване, което визира жители, чиято трудова активност е била съпроводена с огромно психическо и физическо натоварване и риск за техния живот - миньори, летци, чиновници от Ръководство въздушно придвижване, моряци, енергетици, химици, чиновници от службите за сигурност.

Инициативният комитет е подготвил петиция и провежда подписка в цялата страна. Подписалите се са над 5000 пенсионери. В декларацията се упорства от 1 юли 2019 година да се индексират пенсиите за застрахователен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на междинния застрахователен прихода за миналата календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за предходните две години.

Заради рухването на тавана част от хората отсрочват пенсионирането си за следващата година с концепцията да вземат действителните си пари. Всеки може да направи калкулации за упования размер на страницата на Национален осигурителен институт.

Така през първите три месеца на тази година с пенсия от 910 лева са се пенсионирали 394 индивида, до момента в който за същия интервал на миналата година те са били 628.

През първите три месеца на 2016 година новоотпуснатите пенсии с таван са били 628, а през 2015 - 914. Броят на българите, придобили право на пенсия през първите три месеца на годината, чиито пенсии са лимитирани до 910 лева, е по-висок.

"Към сегашния миг информация за точния брой на лицата не може да бъде предоставена. Пенсиите се отпускат от датата на придобиване на правото, в случай че заявката с нужните документи е подадено в 2-месечен период от тази дата. В противоположния случай пенсията се отпуска от датата на подаване на документите. Срокът за изговаряне от длъжностното лице, на което е предоставено пенсионното произвеждане по разпределяне на пенсиите, е 4-месечен ", обясниха специалисти от Национален осигурителен институт.

Освен това до установяване на действителния размер на пенсията, когато е открито правото на пенсия от съответния тип, тя се отпуска в най-малък размер. След пресмятане на действителния размер, в случай че има разлика, пенсията се променя от датата на отпущането ѝ, а разликата се изплаща на пенсионера.

За да излязат в пенсия през 2019 година, дамите би трябвало да са на 61 година и 4 месеца и да имат трудов стаж от 35 година и 8 месеца. Мъжете пък тогава ще се пенсионират на 64 година и 2 месеца и ще би трябвало да са се осигурявали 38 година и 8 месеца.

През 2017 година броят на пенсионерите е бил към 2 170 000. 97 637 души са излезли в пенсия предходната година, като това е с 9442 по-малко от 2016 година От тях персонални пенсии са получили 83 541 души, или със 7,7% по-малко от миналата година, сочат данните на Национален осигурителен институт.

Основната причина за по-малкия брой нови пенсионери е нарастването на изискуемия стаж и възраст. Всяка 3-а пенсия, отпусната през 2017 година, е за неработоспособност. Общо 25 638 души са се възползвали от тази опция, като са си извадили решение от ТЕЛК. Това е с 684 по-малко спрямо 2016 година

4980 българи са се възползвали от опцията да се пенсионират година по-рано през 2017 година От 2016 година влезе в действие правото на работещите в третата категория да излязат в пенсия една година преди да навършат възрастта. Условието е да имат нужния стаж. Те обаче ще получават пожизнено с по 0,4% по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец стаж.

От тази опция са се възползвали 2705 дами и 2275 мъже. Почти всички са на възраст сред 60 и 64 години. Средно те са получили пенсии в размер на 376,72 лева на месец.

Мъжете взимат приблизително със 121,57 лева по-високи пенсии от дамите, което е към 38%. Това е записано във втория годишен информативен бюлетин на Национално осигурителния институт.

Така междинната пенсия на мъжете е 410,58 лева, а за дамите - 298,48 лева Причината е, че мъжете са получавали по-високи заплати, а и се пенсионират по-късно от дамите.

Според статистиката наетите дами преобладават в браншове, в които размерът на заплатата е под междинния за страната.

Над 40% от наетите дами са работили в преработващата индустрия и търговията, където брутната годишна работна заплата е била под 90% от междинната, демонстрира проучване на Националния статистически институт от 2014 година

Други 23% са били съсредоточени в образованието, хуманното опазване на здравето и обществената работа – браншове, при които заплатата приближава междинната.

Данните на Национален осигурителен институт сочат, че междинният застрахователен стаж от трета категория труд при пенсиониране с пенсия за застрахователен стаж и възраст през 2017 година е бил 35,1 година за дамите и 35,7 година за мъжете.

“В този смисъл може да се чака, че отсега нататък съществуващите разлики в осигурителния стаж на новите пенсионери ще продължат да намаляват”, изясняват от Национален осигурителен институт.

В разбора се показва, че съгласно последния отчет на Европейската комисия за равенството сред дамите и мъжете приблизително за Европейски Съюз приходът от пенсии на дамите на 65 година и повече навършени години е с към 38% по-нисък спрямо този на мъжете в същата възрастова група.

Нова формула: стажът преди 1997 година не се зачита от следващата година

През 2019 година ще има промени в метода за пресмятане на самостоятелния коефициент на хората.

За пенсиите, отпуснати след 31 декември 2018 година, при установяване на самостоятелния коефициент няма да се взимат три поредни години от последните 15 година застрахователен стаж до 1 януари 1997 година Индивидуалният коефициент към този момент ще се пресмята единствено от осигурителния приход за интервалите след 31 декември 1996 година до датата на разпределяне на пенсията.

Когато обаче лицето няма подобен след 31 декември 1996 година, самостоятелният коефициент ще се пресмята по досегашния ред. Когато осигурителният приход на лицето до 1 януари 1997 година е за интервал, по-малък от три години, самостоятелният коефициент се пресмята от този приход.

Националният застрахователен институт разпраща писма до хората 1 година преди да навършат възрастта за пенсия. В тях има инструкции какви документи да подготвят и от кое място да ги набират. В момента жителите би трябвало да носят в Национален осигурителен институт трудови и осигурителни книжки, удостоверения за пенсиониране от всеки шеф и прочие От следващата година се планува да има по-облекчена процедура.

От 1 юли всички пенсии се подвигат с 3,8%

От 1 юли 2018 година всички пенсии ще се вдигнат с 3,8%. Така минималната от 200 лева ще стане 207,60 лева Средната пенсия ще се усили с към 14 лева За обществената също е планувано нарастване и тя ще е 125,58 лева Сега тя е 120,98 лева

Промяната в обществената пенсия ще докара до увеличение на пенсиите на 62 300 души, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия.

Ще се покачат и нормативно откритите добавки към пенсиите на още 81 400 души, които се дефинират в % от обществената пенсия за напреднала възраст.

8000 сираци, които нямат право на наследствена пенсия, ще получават помощи от страната от 1 януари 2019 година Сега те не получават наследствена пенсия, тъй като умрелият родител не е имал задоволително стаж. Персонални пенсии пък не се отпускат, в случай че приходът на останалия жив родител надвишава 75 лева на човек от семейството. Размерът на новата помощ за сираци ще се дефинира всяка година с бюджета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР