Около 200 компании са били ударени от колосална рансъмуер атака,

...
Около 200 компании са били ударени от колосална рансъмуер атака,
Коментари Харесай

Колосална хакерска атака удари американски компании |

Около 200 компании са били ударени от " колосална " рансъмуер офанзива, заяви компания за киберсигурност, представена от Би Би Си.

Huntress Labs добавя, че офанзивата е целяла удар по основаната във Флорида ИТ компания Kaseya и се е популяризирала посредством корпоративната мрежа, която употребява софтуера ѝ.

Kaseya разгласи в изказване на уеб страницата си, че проверява " евентуална офанзива ".

Huntress Labs считат, че обвързваните с Русия REvil носят отговорност.

Американската федерална организация за киберсигурност и инфраструктура разгласи в изказване, че е подхванала дейности за преодоляване на офанзивата.

Пробивът е открит в петък следобяд, когато американски компании завършили работа по-рано поради дългия уикенд, обезпечен заради отбелязването на Деня на независимостта.

Kaseya считат, че едно от приложенията ѝ, което ръководи корпоративни сървъри, настолни компютри и мрежови устройства може да е било компрометирано. Оттам приканват клиентите си, които употребяват инструмента VSA неотложно да спрат сървърите си. Оттам се надяват, че " дребен брой " от фирмите, с които работят, са били наранени, само че съгласно Huntress Labs броят им е към 200.

На този стадий не е ясно какви компании са наранени. От Kaseya отклоняват този въпрос.

Kaseya участва в 10 страни и има над 10 000 клиента.

" Това е колосална и опустошителна офанзива против веригата за доставки ", декларира основният откривател в Huntress Labs Джон Хамънд в имейл до новинарската организация " Ройтерс ".

На среща в Женева предишния месец американският президент Джо Байдън съобщи, че е споделил на съветския държавен глава Владимир Путин, че носи отговорност за оправянето с сходни хакерски атаки. Байдън дал на Путин лист с 16 сериозно значими инфраструктурни бранша, от енергетика до водния бранш, които не би трябвало да стават жертва на хакерски офанзиви.

REvil - известна и като Sodinokibi - е една от най-успешните и печеливши кибер престъпни групировки в света. Обвинявана е от ФБР за хакерска офанзива през май, парализирала интервенциите в JBS - най-големият доставчик на месо в света.

Понякога групировката заплашва да разгласява откраднати документи на уеб страницата си, прочут като " Happy Blog ", в случай че жертвите не изпълнят условията ѝ. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР