Около 200 изключително редки и ценни книги на стойност над

...
Около 200 изключително редки и ценни книги на стойност над
Коментари Харесай

Откраднати ценни книги за 2,5 млн. лири заровени под румънска къща

Около 200 извънредно редки и скъпи книги на стойност над 2,5 милиона английски лири (3,2 милиона долара), откраднати от склад в Лондон, са открити заровени под пода на селска къща в Румъния, заяви BBC. Сред томовете са първите издания на писания на Галилей и Исак Нютон.

През януари 2017 година крадци проникват в склад за артефакти във Фелтъм като се спускат през покрива, с цел да избегнат датчиците. Извършителите са били част от румънска тайфа за проведена престъпност, виновна за поредност обири от хранилища за артефакти в цяла Англия, се споделя в изказване на полицията в Лондон. Бандата е вилняла най-малко на 45 места в Обединеното кралство, както и в Румъния и Италия през юни 2019 година, споделят проверяващите. Обвинени са 13 души, 12 от които към този момент са се признали за отговорни.

Полицаите разкрили книжните реликви " заровени " подземен при претършуване на къща в региона на Неам, в североизточната част на Румъния. Съкровището включва редки книжни екземпляри на творби на Данте и скици на испанския художник Франсиско де Гоя, както и заглавия от Галилей и Исак Нютон, датиращи от 16 и 17 век.

„ Тези книги са извънредно скъпи, само че по-важното е, че са незаменими и са от огромно значение за интернационалното културно завещание ", сподели Анди Дърам от командването на органите за битка със профилираната престъпност.

Ценните произведения са били оставени в обрания склад преди да бъдат превозени до профилиран търг за книги в Лас Вегас, Съединени американски щати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР