Около 200 активисти за опазване на околната среда и защита

...
Около 200 активисти за опазване на околната среда и защита
Коментари Харесай

Почти 200 екоактивисти са убити по света през 2021 г.


Около 200 деятели за запазване на околната среда и отбрана на земята са били убити по света през 2021 година, като 54 от тях са починали в Мексико, страна, трансформирала се в най-смъртоносната, се споделя в годишния отчет на неправителствената организация „ Глоубъл уитнес “, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки Асошиейтед прес.

Повече от три четвърти от убийствата са били осъществени в Латинска Америка, където Колумбия, Бразилия и Никарагуа също записват двуцифрен брой жертви.

За трета поредна година броят на жертвите в Мексико нараства и напряко е скочил, защото през 2020 година убитите деятели са били 30.

„ Повечето от тези закононарушения се случват на отдалечени от властта места и са правят против хора, които имат минимум власт в доста връзки, написа в отчета.

„ Глоубъл уитнес “ счита своите изводи единствено за базови, защото данните за убийствата може да са занижени, тъй като за доста от закононарушенията не се оповестява, изключително в селски региони и в избрани страни.

Жертвите са изгубили живота си, борейки се против употребата на запаси и в разногласия за земя. Конфликти, свързани с минното дело, са довели до гибелта на 27 природозащитници по света. Петнадесет от убийствата, свързани с употреба на мини, са осъществени в Мексико.

Като цяло убийствата на деятели в Колумбия са намалели през 2021 година до 33 от 65 през миналата година. Във Филипините също е имало по-малко убийства – 19, при 30 през 2020 година

В Демократична република Конго всичките 8 регистрирани жертви са убити в националния парк Вирунга. В него живеят някои от последните планински горили, само че въоръжени групи като Демократични сили за избавление на Руанда, известни с френския акроним FDLR, Май-Май и М23, непрекъснато се борят за надзор над естествените запаси на Източно Конго.

„ Глоубъл уитнес “ приканва държавните управления да ползват закони, които пазят деятелите и изискват осведомено единодушие от общности на коренното население, като в същото време изискват и фирмите да носят отговорност за активността си, а нападенията против бранители на земята да бъдат третирани с нулева приемливост. 

Активистите и локалните хора играят решаваща роля като първа линия на отбраната против екологичния колапс, а също така са и водещи в акцията за предотвратяването му, акцентира в отчета основният изпълнителен шеф на „ Глоубъл уитнес “ Майк Дейвис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР