Около 20% от случаите, в които се предписва антибиотик за

...
Около 20% от случаите, в които се предписва антибиотик за
Коментари Харесай

Рисковете от ненужния прием на антибиотици


Около 20% от случаите, в които се предписва антибиотик за лекуване на обещано заболяване, може да се овладеят и без антибиотично лекуване. Това е заключението от изследване, извършено в Англия, във връзка честите случаи на записана бактериална устойчивост към антибиотици.

Според британските учени, в случай че се отчетат и случаите на самолечение с антибиотици , статистиката ще стане още по-негативна. Едновременно с това обаче ще придобием и по-пълна визия за рисковете от ненужния банкет на антибиотици.

Счита се, че всеобщото налагане на антибиотично лекуване, даже в случаите, когато болестта може да се овладее и без използването на такова, към този момент демонстрира своите отрицателни последици. В тях се включват следните:
Средно 5000 смъртни случая годишно единствено в Англия, се асоциират с инфекции, подбудени от бактерии, които са развили устойчивост към антибиотици ; 40% от случаите на инфекции, предизвикани от Escherichia coli, не дават отговор на лекуване с антибиотици, които до напълно скоро са били първи избор за лекуване и са показвали стопроцентов ефект; Очаква се до 2050г. Инфекциите от бактерии, резистентни към всеобщите антибиотици, да вземат повече жертви от раковите болести ;

Свързани публикации.. Медът от манука убива повече бактерии от антибиотиците 0 Антибиотици: Задават се нелечими инфекции 0 Антибиотици: Нова опция на антибиотиците 1

Учените акцентират, че в доста случаи антибиотиците нямат опция като средство на лекуване, само че приемът им надалеч не е нужен при всяка бактериална зараза . В множеството случаи на банални за сезона болести, като настинките да вземем за пример, организмът може да се оправи с бактериалната зараза и независимо. Единствената разлика идва от това, че приемът на антибиотици ще редуцира времето на преодоляване на инфекцията. Общият резултат обаче, сравнен със случаите, когато организмът единствено преборва бактериите, ще бъде изцяло съпоставим.

Затова учените се афишират срещу всякаква форма на самолечение с антибиотици и акцентират ролята на лекарския обзор като най-сигурно средство за назначение на дейно лекуване при бактериална зараза. Единствено назначеното от доктор лекуване с антибиотици може да обезпечи сполучливо преборване на всяка зараза. Това ще подсигурява, че няма да се стигне до устойчивост и затруднения, при които даже мощни антибиотици да се окажат неефективни.

С навлизането в сезона на грипа спазването на тези рекомендации е от първостепенна значимост за елиминиране на риска от постоянно срещаните бактериални затруднения.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР