Около 20 общински болници в страната са в тежко финансово

...
Около 20 общински болници в страната са в тежко финансово
Коментари Харесай

20 общински болници в страната са пред фалит

Около 20 общински лечебни заведения в страната са в тежко финансово положение и може да банкрутират. Заради недофинансираните клинични пътеки, лечебните заведения натрупат задължения, а заплатите на личния състав са понижени, осведоми. От Националното съдружие на общините и Лекарския съюз желаят страната да вземе ограничения за решение на казуса.

По данни за Министерството на здравеопазването общинските лечебни заведения в страната са 121. Натрупаните в от тях задължения към края на предишния месец са над 100 милиона лв..

Болницата във Велики Преслав дължи над 140 000 лв. на снабдители, общината и за заплати и осигуровки на чиновниците си. Причината за финансовите проблеми разноските за лекуване на пациентите и заплатите на личния състав са се нараснали, а цените на клиничните пътеки не са променяни от 10 години.

„Ако не се вземат незабавни ограничения да бъдат изменени тези условия на работа, болничното заведение няма по какъв начин да съществува, освен болничното заведение във Велики Преслав. Условията, при които се работи, са сбъркани“, разяснява шефът доктор Иван Димитров. Има обитаеми места в страната, които разчитат главно на общинските лечебни заведения. Във Велики Преслав се лекуват и хора от прилежащите общини.

В Бюджета за идната година са планувани повече пари за здраве. Финансирането на лечебните заведения също ще се усили.

„За първи път от 10 години ще имаме опция да поправяме цени в клинични пътеки. Това ще даде известна финансова сигурност и непоклатимост на лечебните заведения. В това число и общинските“, уточни доктор Венцислав Грозев – ръководител на БЛС.

От Лекарския съюз упорстват Здравната каса да заплати на лечебните заведения и по този начин наречената надлимитна активност за 2015 година. От касата отхвърлиха коментар. Сдружението на общините упорства финансовата помощ, която отпуска здравното министерство на общинските лечебни заведения да се усили от 6 на 16 милиона лв..

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР