Oколо 20 общински болници в страната са пред фалит заради

...
Oколо 20 общински болници в страната са пред фалит заради
Коментари Харесай

Фалит заплашва 20 общински болници

Oколо 20 общински лечебни заведения в страната са пред банкрут поради тежко финансово положение, измежду тях – тези в Поморие, Белоградчик, Димитровград, Велики Преслав. Общо отговорностите на общинските лечебни заведения у нас, които са 121, възлизат на над 100 млн. лева към края на септември. От тях към 31 август 29 млн. лева са задълженията на 38 лечебни заведения, членуващи в Сдружението на общинските лечебни заведения. Ако към тях се прибавят борчовете и на останалите лечебници в страната, сумата възлиза на над половин милиард лв..

След Нова година следва вълна от банкрути на по-малките лечебни заведения поради заложеното в бюджета нарастване на минималната работна заплата на 510 лева от 1 януари. Това зави пред „ Труд ” доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България. Той добави, че в това време клиничните пътеки, по които НЗОК заплаща осъществена активност, още са на цени от 2006 година По думите му и сега медицинските заведения затварят порти поради неспособност да изплащат дължимото към личния състав – какъвто е казусът с болничното заведение в Поморие, при изискване, че минималното заплащане към момента е 460 лева Друг проблем е и недофинансирането на доста от пътеките поради което лечебните заведения също натрупат задължения – към снабдители на услуги, за лекарства и консумативи, както и за заплати на медицинския личен състав.

От Националното съдружие на общините и Българския лекарския съюз упорстват страната да вземе ограничения за решение на казуса. От Българската стопанска камара показват, че е обезпокоително положението на общинските лечебни заведения, огромна част от които са пред банкрут. От там приканиха за „ незабавни ограничения не по-късно от края на ноември за попречване на продължаващата съсипия в общинското опазване на здравето и колапса на общинските лечебни заведения, по-голяма част от които имат обилни по мярка просрочени отговорности за консумативи, медикаменти, външни услуги и личния състав. БСК и други представителни организации на обществените сътрудници ще внесат оферти за незабавно разискване в Националния съвет за тристранно съдействие и реализиране на приемливи решения на този проблем ”.

Все отново съгласно ръководителя на БЛС доктор Венцислав Грозев опцията за първи път от 10 години да се поправят цени в клинични пътеки, ще даде известна финансова сигурност и непоклатимост на лечебните заведения, включително и на общинските. От БЛС обаче упорстват здравната каса да изплати по този начин наречената надлимитна активност за 2015 година

„ Най-големият проблем за опазването на здравето сега са големите дефицити на общинските и държавните лечебни заведения, които годишно порастват. Не виждаме политики в бюджета (на НЗОК за 2018 година – б.р.), които биха били основа на нови качествени промени в тази област, тъй като продължаването на потреблението на клиничните пътеки постоянно ще води до този резултат. Ето за какво, медицинските служащи от КТ,,Подкрепа ” считат и упорстват, в случай че не тази година, най-късно следващата година, да се приложи нов способ за финансиране на здравните услуги в болничната помощ посредством въвеждане на диагностично-свързани групи ”, се показва пък в позиция на синдиката.

БСК срещу проектобюджета на касата
НЗОК предлага възбрана за заплащане на нови новаторски медикаменти


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи мораториум за финансирането на нови молекули за 2018 година Това разгласи шефът на здравния фонд Камен Плочев по време на съвещание на парламентарната здравна комисия предходната седмица. Той побърза да посочи, че касата ще направи това предложение на Народното събрание, само че персоналното му мнение е, че не би трябвало хората да бъдат лишавани от новите лекарства.

Плочев аргументира към този момент взетото решение от Надзорния съвет, като сподели, че НЗОК е финансова институция и разполага с избран бюджет.

Надзорът е одобрил и друга финансова рестрикция: прекъсване на средствата за всички нови лечебни заведения и действия, които клиниките са разкрили през тази година и чакат за контракт с НЗОК от следващата година. Като претекст шефът на здравния фонд уточни, че през 2017 година новите действия и лечебни заведения с контракти с касата са се нараснали с 62.
Преди дни Българска стопанска камара разгласи в свое мнение, че няма учредения за поддръжка на плана на бюджет на здравната каса.

“Отчитаме лимитираните благоприятни условия за увеличение на приходите в НЗОК. Публичните разноски за опазване на здравето като дял от Брутният вътрешен продукт са в диапазона към 4,6%, при приблизително за страните от Европейски Съюз 7-11%. Запазването на относително невисок дял на обществените средства освен не разрешава развиване на българското опазване на здравето, само че непрекъснато утежнява качеството на обслужване, опциите за съответно здравно и болнично обслужване. Пада мотивацията и опциите за задържане, повишение квалификацията и развиване на медицинския личен състав ”, прецизират от работодателската организация.

Паркинг ще се строи на мястото на ДКЦ 6 в Пловдив
Събарят поликлиника след главен ремонт за 100 хиляди лева


Над 100 000 лв., хвърлени преди 2 години за главен вътрешен ремонт на ДКЦ 6 в Пловдив, са на път да отидат напразно. Причината е, че градската администрация възнамерява да събори солидната 4-етажна постройка на ул. „ Любен Каравелов ” край хотел „ Лайпциг ” и МОЛ „ Марково тепе ” и да построи на нейно място многоетажен общински паркинг. Парите на данъкоплатците са дадени за нови дограми, порти, гранитогрес, рампа за мъчно преносими пациенти и ремонт на тоалетните в актуалната страда на някогашната поликлиника. Затова буди неразбиране решението на кмета Иван Тотев и екипа му още до Нова година ДКЦ 6 да се реалокира в постройката на МБАЛ „ Свети Мина ”.

Според личния състав в ДКЦ 6 самото пренасяне ще коства също 6-цифрена сума. Объркването на пациентите също е огромно, а също така на третия етаж в сегашната постройка на ДКЦ 6 се обитава и центърът за деца аутисти, който неотдавна пък бе ремонтиран със средства на частни донори.

Според градските управници Пловдив има незабавна потребност от нови многоетажни общински паркинги. Хората обаче недоумяват за какво би трябвало да се събаря 4-етажна амбулатория поради паркинг, откакто единствено на 10 метра се намира 4-етажен под земята подобен под МОЛ „ Марково тепе ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР