Около 20 хиляди души се събраха на масова акция в

...
Около 20 хиляди души се събраха на масова акция в
Коментари Харесай

20 000 в Единбург поискаха независимост за Шотландия

Около 20 хиляди души се събраха на всеобща акция в Единбург с искане за самостоятелност на Шотландия, съобщи Дойче веле. Събитието беше проведено от Шотландската национална партия (SNP).

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън, която е и водач на партията, разгласи, че възнамерява нов референдум за статута на Шотландия откакто станат ясни изискванията по Брекзит.

Припомняме, на първия референдум, който се организира през 2014 година, 55 на 100 от гласоподавателите гласоподаваха срещу отделянето на Шотландия от Англия, въпреки че преди допитването последователите на независимостта имаха превес. Обратът беше провокиран от огласената преди вота позиция на Брюксел, че в случай че Шотландия напусне Обединеното кралство, ще би трябвало да излезе и от Европейски Съюз и да договаря за участие.

На референдума за участието на Англия в Европейски Съюз, който се организира на 23 юни 2016 година, 62% от шотландците гласоподаваха за оставане в общността.

През март 2017 година шотландският парламент гласоподава за провеждането на втори референдум за самостоятелност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР