Около 20 хил. са незаетите места в туристическия сектор у

...
Около 20 хил. са незаетите места в туристическия сектор у
Коментари Харесай

20 000 кадри не достигат за туризма у нас

Около 20 хиляди са незаетите места в туристическия бранш у нас, което го подрежда на водещите места по ползване на работна мощ. Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при подписването на съглашение с министърът на туризма Николина Ангелкова за образование на фрагменти за сектора.

Сезонно наетите служащи през тази година от трети страни са двойно повече по отношение на година по-рано, достигайки 7700, добави той.

По данни за предходната година общо наетите в туризма и обвързваните с него стопански действия са повече от 335 хиляди души., уточни на собствен ред и министър Ангелкова. Те съставляват близо 11% от всички работещи през предходната година, а туризмът се утвърждава като структуроопределящ бранш на стопанската система, който основава към 13% от Брутният вътрешен продукт на България. Затова, от основно значение е обезпечаването на бизнеса с фрагменти, разяснява Ангелкова.

Сключеното през днешния ден партньорско съглашение ще започва пилотен план, по който се планува хора, регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта да бъдат обучавани в Държавно дружество „ Българо-германски център за професионално образование “, в центровете в Царево и Смолян, сподели още тя. Средствата за квалификационните стратегии през тази година се отпускат от Националния проект за деяние по заетостта. Ще търсим опция и за отпущането на целеви средства, с които да се обезпечи образование както на безработни, по този начин и на искащи да се преквалифицират, осведоми министър Ангелкова.

До края на годината се планува да бъдат подготвени към 250 души, като се чака през идната година техният брой да се усили, заяви министър Бисер Петков. Той добави още, че по последни данни към 20 хиляди са незаетите места в бранш туризъм, което го подрежда на водещите места по ползване на работна мощ. Министърът осведоми още, че през 2018 година сезонно наетите служащи от трети страни са двойно повече по отношение на година по-рано, достигайки 7700.

Продължителността на квалификацията ще бъде избрана от центъра, а специалностите, в които ще се образоват хората, търсещи работа са хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг, камериер, пазач, пиколо, готвач, сервитьор, барман и други. След прекосяване на обучителния курс ще бъде издавано уверение за професионална дееспособност.

В обучаването на фрагментите ще разчитаме и на практици от туристическия отрасъл, експерти от Испания и Португалия, заяви министър Ангелкова. И посочи, че това е допустимо с помощта на партньорски съглашения, които министерството има с сходни центрове от тези страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР