Около 20 афганистански жени протестираха в неделя в столицата Кабул

...
Около 20 афганистански жени протестираха в неделя в столицата Кабул
Коментари Харесай

Образованието е наше право. Талибаните разпръснаха нов протест на жени

Около 20 афганистански дами стачкуваха в неделя в столицата Кабул с искане на правото си на обучение. Протестът им беше спрян от талибаните, дамите бяха задържани.

идва на фона на осъжданите от Организация на обединените нации и други интернационалните организации продължаващите ограничавания, които талибаните постановат на девойките и дамите, откогато поеха властта през 2021 година

Участниците в демонстрацията споделиха пред Радио Азади на Радио Свободна Европа, че талибаните са пристигнали малко откакто са почнали планувания си кротичък митинг и са притиснали протестиращите, с цел да им попречат да продължат.

Видеозаписи, публикувани в обществените медии, демонстрират към две дузини дами, крачещи по улицата с дребни табели с надпис „ Образованието е наше право “.

Демонстрацията беше проведена от Мрежата за политическо присъединяване на афганистанските дами. Целта на шествието е била да стигне до учебното заведение за девойки Asif Mayel, едно от десетките учебни заведения, грубо нападнати от талибаните.

„ Почти две години бъдещето и ориста на афганистанските дами са взети за заложници и ние сме изцяло отстранени от обществото “, сподели Момине Ефтехари, една от протестиращите, пред радио Азади.

е следващото решение, което лимитира правата на дамите в Афганистан, откогато талибаните завзеха властта през лятото на 2021 година Талибаните междинни учебни заведения. Така дамите в Афганистан към този момент имат достъп единствено до начално обучение.

След идването си на власт талибаните не разрешиха на дамите да упражняват множеството специалности и вкараха обвързване да покриват косите и лицата си с бурки на обществени места. Жените не могат да влизат във фитнес салони, питейни заведения или.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР