Около 20-30 ноември се очаква да стане ясно кой ще

Около 20-30 ноември се очаква да стане ясно кой ще ...

Наследникът на Пламен Георгиев изглежда няма да бъде проверяван за имущество.

Около 20-30 ноември се очаква да стане ясно кой ще е новият председател на КПКОНПИ (Антикорупционната комисия). Това стана ясно след днешното заседание на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в парламента.
Процедурата ще върви по досегашните правила, ако няма промяна от парламента, т.е. всеки кандидат, който желае да поеме поста, няма да е подал имуществена декларация, тъй като по закон такива декларации дават само хора, заемащи публични постове. Освен това, проверка на такава декларация отнема време и дори да се подават декларации при сегашната процедура, едва ли ще бъде завършена проверката преди избора.
Съгласно закона кандидатът подава декларация и след избора се извършва проверка. Трябва да е придобил статут за да се направи проверка на декларацията му с реалното положение, обясни председателят на атикорупционната комисия Борис Ячев. Според него най-добре би било в пленарна зала да се приеме срок от 1 месец, в който след избора да се направи такава проверка.
"Ако в зала все пак мнозинството реши, че е възможно да бъде наложена проверка, нямам нищо против. Това ще удължи процедурата, според това колко време ѝ е необходимо на КПКОНПИ да извърши проверка. За да бъде детайлна и обективна, трябва поне месец. По-скоро бих подкрепил предложение когато бъде избран председател да се даде срок от около месец за проверка. Все пак, попълването на тази декларация е свързано с отговорност. Трябва да е съвсем лекомислен кандидатът, попълвайки декларация с невярно съдържание. Не виждам проблем проверката да се извърши след избора", обясни Ячев.
Припомняме, че КПКОНПИ остана без председател след скандала с терасата на предишния си ръководител Пламен Георгиев, който е стана емблематична част от сагата "Апартаментгейт". Към момента временен председател на Антикорупционната комисия е нейният заместник-председател Антон Славчев, който обаче няма юридическо образование, а такова се изисква за заеманата длъжност. Припомняме, че той, както и Пламен Георгиев, също е замесен в аферата "Апартаментгейт" - при това дори с по-голяма тераса от тази на Пламен Георгиев. Въпреки това, Славчев остана в Антикорупционната комисия и дори я оглави временно.
Георгиев пък получи работата на консул във Валенсия, като премиерът Бойко Борисов даде следното обяснение за това: "Да, много работа е свършил за държавата, но не мога да търпя да ми се задава този въпрос – за една тераса. Не мога така, да ми стои месеци наред на вниманието". На въпрос защо тогава наградата е работа във Валенсия, с годишен доход над 100 000 евро, отговорът на лидера на ГЕРБ беше, че не можел да остави Георгиев на улицата, при тези, чиито пари конфискувал. А по отношение на нивото на испански език на Георгиев, след като стана ясно, че и там има проблем, Борисов отговори в типичен стил: "Ще помоля моя приятел Христо Стоичков да го изпита".

Източник: actualno.com