Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не

...
Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не
Коментари Харесай

Пламен Димитров: 2,1 млн. българи не могат да отопляват жилищата си по стандартите


Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите съгласно данни на Евростат. Това сподели президентът на КНСБ по време на форума " Енергийната беднотия - нови модели и принадлежности за справяне ", проведен от Конфедерацията и Фондация " Фридрих Еберет " България.

Според него това се дължи на ниски приходи, ниска енергийна успеваемост на постройките и високи цени на електрическата енергия. Достъпът до различни енергийни разновидности също е недорасъл, счита Димитров.

Енергийната беднотия е нарастваш проблем в Европа и България и има заплаха да се задълбочава, означи водачът на КНСБ. По думите му над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна беднотия, като този брой може да нарасне до 80 млн.

Без да имаме формулировка за енергийно небогати, подкрепяме към 350 хиляди лица и фамилии с близо 500 лв. за целия сезон. Нито толкоз са енергийно бедните, нито пък това е поддръжката, която имат потребност да получат, счита президентът на Конфедерацията. 

Той подсети, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима. По думите му това не взема решение въпроса, само че е някакъв жест. Като ги определим енергийно бедните, идва огромният въпрос по какъв начин ще ги подкрепяме, с какво, тъй че да е значимо и съгласно мен друго от сегашните 100 лв., които се падат на зимен месец, добави Димитров.  

Планът за възобновяване и резистентност е поел ангажимент да се регламентира определението за енергийна беднотия и да се открият критерии за установяване на семействата в състояние на енергийна беднотия и уязвимите консуматори, уточни Димитров. По думите му три министерства са ангажирани с изработването на дефиницията –  на енергетика, на районно развиване и на труда. Към сегашния миг не сме доста напреднали, счита Димитров. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР