Около 2 хиляди рибари не могат да влизат в морето

...
Около 2 хиляди рибари не могат да влизат в морето
Коментари Харесай

Рибари готвят протест край залива Болата

Около 2 хиляди риболовци не могат да влизат в морето поради стеснен достъп до залива Болата. Те приготвят митинг, с който да запазят това свое десетилетно право, сподели репортаж на Нова телевизия. 

„ На залива Болата можело да идват единствено коли с туристи, само че не и риболовци. Решихме, че ще протестираме, спортните рибари не са дребна част от обществото, имаме право на риболуваме ”, сподели Виктор Лучиянов, риболовец.

Той изясни, че от Варна до Дуранкулак няма място, където риболовците да пуснат гратис и законно своите лодки за улов в морето. По думите му на Каварна има построено оборудване, само че то е рисково „ В последните няколко години „ псевдоеколози ”, амбулантни търговци и каравани идват тук, на залива Болата. Странно за какво за тях е огромен проблем риболовците да упражняват заниманието си. Има сътрудници, които имат опция да си пуснат лодката против възнаграждение, само че за мнозина други не могат ”, сподели Лучиянов.

„ Никой от нас не желае да си пусне лодката през пясъка. Апелираме от 7 година, да бъдат построени такива уреди ”, изясни Виктор Лучиянов.

От община Каварна оповестиха, че в деня, в който служители на реда са спирали риболовци да пускат лодките си в морето, е имало молба от администрацията към полицията да охраняват ремонта на пътя. Всяка година юни месец Болата е център на разногласия.

Кметът на с. Българево Георги Янев изясни, че всяка седмица през лятото имат някакви проблеми. „ Някой е снимал по какъв начин пускат лодка, а някой снимал ли е караваните и палатките и по какъв начин се чисти след тяхното престояване ”, запита Янев.

„ След като ще не разрешават риболова, да забранят и къмпингуването, кемперите, палатките и паленето на огньове ”, прикани кметът и добави: „ Трябва един път вечно да има ред ”.

Край залива бе и бай Ташко от с. Българево – дълготраен риболовец. Той изясни, че от 40 година лови риба на това място. Според него риболовците би трябвало да могат да си пускат лодките, за тях това е занаят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР