Около 2,3 млн. дози COVID ваксини е бракувала България за

...
Около 2,3 млн. дози COVID ваксини е бракувала България за
Коментари Харесай

Шарков: Очаква се България да бракува 2,8 млн. дози COVID ваксини тази година

Около 2,3 млн. дози Коронавирус ваксини е бракувала България за предходната година, а тази година се чака да бракува още 2,8 млн. Това стана ясно от думите на икономиста Аркади Шарков, който сега е консултант на служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев.

Шарков уточни, че средствата, които страната ни ще заплати за Коронавирус ваксини, в случай че няма предоговаряне във връзка с доставките, биха могли да се вложат за други потребности на здравната система, като детско опазване на здравето, профилактика, промоция и предварителна защита.

Икономистът се спря на този въпрос по отношение на изказванията на доктор Меджидиев по тематиката и настояването на България за предоговаряне на количествата, които са отредени за страната ни.

„ Има доста огромни декларирани количества и малко ползване. Това са лекарствени артикули напразно и пари напразно “, акцентира Шарков и добави, че тази обстановка важи и за други страни от Европейски Съюз.

Аркади Шарков се спря и на средствата в бранша като цяло, като напомни изнесените предходната седмица оферти от ЕКИП в това отношение. Той още веднъж уточни, че по данни на Национален статистически институт годишната смяна на инфлацията е 18%, до момента в който в опазването на здравето е 8,7%, като означи, че опазването на здравето е отчасти изолирано от растящите цени, само че това е изкуствено, защото инфлацията „ важи “ за лечебните заведения, които срещат компликации с заплащането на режийни разноски, медикаменти и заплати. Шарков разяснява, че в случай че се одобри предлагането на ЕКИП за заделяне на 10% от акцизи за опазване на здравето, това ще значи към половин милиард спомагателни за бранша, което по думите му отчасти може да реши казуса.

Икономистът разяснява и тематиката с медикаментите, като увери, че все още у нас липсва единствено един медикамент – за диабет вид 2, който хората употребяват и за намаляване. Министерство на здравеопазването е подготвило законодателни ограничения, които при съществуването на парламент ще могат да се прегледат и да се подхващат дейности по стабилизиране на снабдяването с медикаменти, стана ясно от думите му. Той обаче напомни, че казусът с недостига е на европейско равнище.

„ Остра липса сега няма, популярност богу епидемиите отшумяха, медикаментите, които бяха обсъждани за дефицити, все още са налични. Липсва главно медикамент за диабет, само че хората го употребяват за намаляване “, разяснява Аркади Шарков и осведоми, че са контрактувани спомагателни доставки на медикамента и се чака доникъде на годината отчасти този проблем да бъде решен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР