Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата

...
Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата
Коментари Харесай

Вдигат учителската заплата със стара дата, вижте колко става

Около 1900 лв. се чака да доближи минималната начална заплата на преподавател у нас. За задачата в проектобюджета на страната за тази година са контрактувани 400 млн. лв.. Това заяви в Русе ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя изясни, че се чака законът за бюджета за тази година да бъде признат в края на месец май, а увеличението на работните заплати ще влезе в действие със остаряла дата – от 1 януари тази година.

„ Сега ни остава да договорим и другите средства – за увеличение на транспортните разноски, за стипендиите на учениците, за издръжката на учебните заведения. Искаме 1,3 милиарда лв. повече в бюджета за 2023-а година за обучение по отношение на бюджета през предходната година “, сподели Такева.

По думите ѝ в последните три години има огромен интерес към учителската специалност, за което спомага положителната материално-техническа и дидактическа база в учебно заведение, екипната работа, както и мотивацията за трудовото заплащане.

Такева изясни, че в огромните градове за едно учителско място се борят сред 20 и 40 претенденти. Все още има дефицит на учители по математика, по осведомителни технологии и по непознати езици.

Тя сподели още, че през тази образователна година в България са били назначени 4200 млади учители. По думите й в последните две-три години не са закривани учебни заведения в България.

В Русе Такева ще взе участие в среща, проведена от Сдружението на шефовете на междинното обучение у нас, както и в подписването на Колективен трудов контракт сред Синдиката на българските учители, кметът на Русе Пенчо Милков и обществени сътрудници.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР