Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата

...
Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата
Коментари Харесай

Плануват 1 900 лева учителска заплата

Около 1900 лв. се чака да доближи минималната начална заплата на преподавател у нас. За задачата в проектобюджета на страната за тази година са контрактувани 400 млн. лв.. Това заяви в Русе ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя изясни, че се чака законът за бюджета за тази година да бъде признат в края на месец май, а нарастването на работните заплати ще влезе в действие със остаряла дата - от 1 януари тази година.

" Сега ни остава да договорим и другите средства - за увеличение на транспортните разноски, за стипендиите на учениците, за издръжката на учебните заведения. Искаме 1, 3 милиарда лв. повече в бюджета за 2023 година за обучение по отношение на бюджета през предходната година ", сподели Такева.

По думите ѝ в последните три години има огромен интерес към учителската специалност, за което спомага положителната материално-техническа и дидактическа база в учебно заведение, екипната работа, както и мотивацията за трудовото заплащане, съобщи Българска телеграфна агенция.

Такева изясни, че в огромните градове за едно учителско място се борят сред 20 и 40 претенденти. Все още има дефицит на учители по математика, осведомителни технологии и непознати езици. Тя сподели още, че през тази образователна година в България са били назначени 4200 млади учители. По думите ѝ в последните две-три години не са закривани учебни заведения в България. през днешния ден бг


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР