Около 190 български предприятия, които са потърпевши от нарастващите заради

...
Около 190 български предприятия, които са потърпевши от нарастващите заради
Коментари Харесай

Около 190 предприятия с право на държавна помощ заради скъпия ток

Около 190 български предприятия, които са пострадали от възходящите поради въглеродните излъчвания цени на тока, ще получат право на държавна помощ, с цел да не изнасят производствата си в страни, които не лимитират изхвърлянето на парникови газове и където биха работили по-евтино, оставайки конкурентни. Компенсациите ще са в размер до 25 на 100 от приходите на България от годишната продажба на спестени СО2 излъчвания в европейската търговия и ще стартират да се дават до края на 2020 година, само че с алтернатива това да продължи до 2030 година

Това плануват промени в Закона за ограничение изменението на климата, които следва да бъдат утвърдени от Министерския съвет. Паралелно Министерството на стопанската система ще би трябвало да изготви разпоредба, определяща кои предприятия и по какъв метод могат да се възползват от помощта, периодите за даването ѝ и график за плавното понижаване на субсидирането, с цел да не се получи несъразмерна отплата на индустриалните потребители на електрическа енергия.

За опцията енергоемките предприятия да бъдат обезщетени за увеличените цени на тока от поскъпналите парникови квоти заяви в средата на декември 2018 година енергийният министър Теменужка Петкова. За задачата е нужно България да одобри законодателни промени и правила, които след това да бъдат утвърдени от Европейската комисия, разясни тогава тя.

Мерките на държавното управление са закъснели като се има поради, че такива помощи са вероятни от 2012 година и се дават към този момент в 10 страни от Европейски Съюз. Според сегашните европейски правила, до края на 2020 година предприятията могат да получават до 25 % от приходите от продадени държавни въглеродни излъчвания. От междуведомствената група, изготвила измененията, обаче показват, че сега директивата се преразглежда и емисионната помощ ще продължи и след 2021 година до 2030 година

Плановете на държавното управление са всяка година да се заделя до една четвърт от СО2 приходите, които да вземем за пример за 2019 година се предвижда да са 750 млн. лева, само че ще нарастват поради упования растеж на цените на парниковите квоти. През последната година излъчванията са поскъпнали с близо 130% - от 8 евро на звук въглероден двуокис на 25 евро и прогнозата е цените да стигнат 30 евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР