Около 19 000 души са напуснали Столицата на Северозападните територии

...
Около 19 000 души са напуснали Столицата на Северозападните територии
Коментари Харесай

Почти цялото население на канадския град Йелоунайф е евакуирано заради пожара

Около 19 000 души са напуснали Столицата на Северозападните територии на Канада Йелоунайф за по-малко от 48 часа поради големия горски пожар в района , заяви " Асошиейтед пред ". Така градът е съвсем обезлюден, като се изключи 2600 души, като към хиляда от тях са съществени служащи , споделиха управляващите.

На юг, в Британска Колумбия, на още хиляди души беше казано да изоставен домовете си , заради разрастването на пожара.

Шейн Томпсън, министър на околната среда и изменението на климата на територията, сподели, че обстановката с горския пожар остава сериозна. Той настоя останалите в града хора, които не са част от незабавният личен състав там, да се изтеглят допустимо най-скоро. Улиците бяха съвсем празни, а магазините затворени. " Това е нереален град ", разяснява Киерон Тестат от личния състав.

Магазин за хранителни артикули и аптека останаха отворени в петък , само че се очакваше да затворят. Последната работеща бензиностанция затвори следобяд. Един бар към момента беше отворен и привличаше изтощени служащи в края на дългите смени.
 Заради горски пожар в Канада изтеглят всички 20 000 поданици на град Йелоунайф
Заради горски пожар в Канада изтеглят всички 20 000 поданици на град Йелоунайф

Канадските противопожарни екипи не престават битката с горските пожари

" Това е нещо като да пиеш халба на края на света ", сподели Тестарт.

По-ниските температури и по-високата мокрота помогнаха на пожарникарите да предотвратят разрастването на горския пожар в петък, като го задържаха на 15 километра северозападно от покрайнините на града, сподели служителят по пожарната информация Майк Уестуик.

" За първи път от известно време получихме малко помощ от времето ", сподели той.

Той обаче предизвести, че службите за изключителни обстановки към момента се опасяват, че метеорологичните условия могат да се трансформират и да усилят пожара.

Единадесет въздушни цистерни вземат участие в гасенето му. Беше изкопана 10-километрова противопожарна линия и пожарникарите разположиха 20 километра маркуч и голям брой помпи в битката против огъня.

Пожарът, който беше породен от гръмотевица преди повече от месец, сега заема повърхност към 1670 квадратни километра. До тук е прескочил три разнообразни ограничаващи линии.

На стотици километри южно от Йелоунайф са изгоряли домове в Уест Келоуна, Британска Колумбия, град с към 38 000 поданици.

Премиерът на провинцията Дейвид Иби разгласи изключително състояние там поради бързо разрастващата се обстановка с горски пожари.

" Предстои ни извънредно сложна обстановка в идните дни ", сподели Еби на конференция в петък вечерта.

Той сподели, че указът ще даде на управляващите редица правни принадлежности, в това число пълномощията да предотвратяват пътуването на хора в рискови зони и да подсигуряват достъп до пространства за евакуирани лица и тежко съоръжение за битка с пожарите.

Властите в Уест Келоуна към този момент подредиха на хората да се изтеглят от 2400 парцела и предизвестиха още 4800 парцела да бъдат подготвени да изоставен. Службите в Британска Колумбия оповестиха, че огънят се простира на 68 квадратни километра.

Няма данни за жертви, само че някои първи реагирали са били блокирани от огъня, до момента в който са спасявали хора, които не са съумели да се изтеглят, сподели Джейсън Бролунд, шеф на пожарната работа в Западен Келоуна.

" Бяха поети редица опасности, с цел да се спасят животи и имущество нощес ", сподели той на конференция в петък.
 Димът от горските пожари в Канада трови над 100 милиона американци
Димът от горските пожари в Канада трови над 100 милиона американци

Предупреждения за рисков въздух бяха издадени за огромна част от САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР