Около 17 ч. българско време днес се очаква на Земята

...
Около 17 ч. българско време днес се очаква на Земята
Коментари Харесай

Днес очакваме проби от астероида Бенну

Около 17 ч. българско време през днешния ден се чака на Земята – в северната част на щата Юта, Съединени американски щати, да кацне резервоар с проби от метеорита Бенну.

Пробите - с тегло към 250 грама, ще бъдат " изхвърлени ", до момента в който апаратът се намира покрай Земята. Контейнерът, в който се намират те, е с размер на дребен автомобил.

Това е краят на задачата " Озирикс-Рекс ", която бе изстреляна през 2016 година Роботизиран уред измина милиарди километри от Земята до метеорита Бенну, кацна на него за няколко секунди и събра материал от метеорита за да се изследва неговия състав. Предполага се, че Бенну е на възрастта на нашата Слънчева система, или най-малко на възрастта на нашата планета. В пробите може да има и съставки, изграждащи живота – молекули, аминокиселини и съединения, които при подобаващи условия е допустимо да дадат началото на някакъв тип живот.

Астероидът Бену е въртяща се галактическа канара, необятна към половин километър. Това е най-известният „ евентуално рисков “ метеорит.

Вълнението на научния свят за това събитие е изцяло целесъобразно, тъй като има възможност да бъдат открити отговори на значими въпроси – по какъв начин се образувала Слънчевата система, от какви материали са построени метеоритите и съдържат ли те градивните детайли на живота.

В проучването и следенето на метеорита Бенну в Слънчевата система участваха и български учени – доцент Галин Борисов и доцент доктор Веселка, Радева, напомня bTV.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР