Около 155 000 служители в обществения сектор в Канада ще

...
Около 155 000 служители в обществения сектор в Канада ще
Коментари Харесай

Задава се стачка в обществения сектор и в Канада

Около 155 000 чиновници в публичния бранш в Канада ще стартират стачка в среднощ в сряда, в случай че не съумеят да реализират съглашение за заплатите с федералното държавно управление, съобщи в понеделник водачът на профсъюза Алианс на публичните услуги на Канада (PSAC) Крис Ейлуърд, представен от Ройтерс.

Синдикалният лидер заяви, че " настройва часовника на този кръг от договаряния " и че ще бъде оповестена стачка, в случай че няма договорка до 21:00 часа източно време във вторник (4:00 часа българско време в сряда).

Стачката ще засегне федералните служби и може да забави възобновяване на налози, защото към 35 000 чиновници в приходната организация ще стачкуват тъкмо в сезона за подаване на данъчни заявления. Подновяването на паспорти преди летните пътувания също може да се забави.

" Въпреки известния прогрес на масата за договаряния, нашите членове са разочаровани, че до момента в който договарянията се проточват, те не престават да бъдат изоставени ", сподели Ейлуърд пред кореспонденти. " Винаги сме казвали от първия ден, че желаеме заплати за нашите членове, които да са в крайник с инфлацията. "

PSAC води договаряния за нов групов контракт от 2021 година Служителите на данъчните организации първоначално поискаха нарастване на заплатите с повече от 30% за три години, а други желаят 13,5% за три години. Инфлацията доближи връх от 8,1% през предходната година.

Ейлуърд сподели, че офертите, получени до момента, са се оказали незадоволителни. Премиерът Джъстин Трюдо от своя страна съобщи, че се надява да бъде реализирано съглашение за попречване на стачката.

" Имаше градивен прогрес и оферти и ние доста се надяваме, че ще успеем да разгадаем това, само че тези неща се случват на масата за договаряния и ние ще продължим да го вършим, като участваме там добросъвестно и работим пробвайки се да разгадаем този въпрос за всички канадци ", сподели Трюдо пред кореспонденти.

Стачката ще засегне и 65% от чиновниците на Канадската комисия по зърното, в това число множеството инспектори на пристанищата, съгласно комисията. Канада е главен експортьор на пшеница и рапица.

Комисията работи върху проекти за деяние при изключителни обстановки със зърнените компании, с цел да подсигурява, че " сериозният експорт на зърно може да продължи " по време на стачката, сподели представителят Реми Госелин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР