Около 150 години след края на робството в бившите ѝ

...
Около 150 години след края на робството в бившите ѝ
Коментари Харесай

Нидерландия ще поднесе официално извинение за робството

Около 150 години след края на робството в някогашните ѝ колонии, Нидерландия има намерение да сервира публично опрощение за тази неправда, съобщи ДПА.

Очаква се този следобяд нидерландският министър председател Марк Рюте да държи тирада по този въпрос в Хага. Освен това са планувани речи на представители на нидерландското държавно управление в някогашната колония Суринам, която се намира в Южна Америка, а също по този начин и на шест карибски острова, които към момента са под нидерландска власт.

Нидерландия в миналото е била третата по величина колониална мощ в света и за интервал от 200 години е съумяла да пороби към 500 хиляди души, отбелязва Българска телеграфна агенция. Повечето от тях са били пленявани в Западна Африка, след което са били продавани и принуждавани да работят на плантациите в Суринам и Антилите.

Нидерландското кралство е една от последните страни в Европа, които публично отстраняват робството - това се случва на 1 юли 1863 година Фактическият му край обаче настава чак през 1873 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР