Около 150 деца чакат за операция в педиатричната клиника на

...
Около 150 деца чакат за операция в педиатричната клиника на
Коментари Харесай

150 деца чакат за сърдечна операция

Около 150 деца чакат за интервенция в педиатричната клиника на Националната кардиологична болница. Заради дефицит на медицински сестри, детската реанимация работи с 50% от потенциала си.

Листата на чакащите непрекъснато пораства, тъй като клиниката е единствената у нас, в която оперират деца с вродени малформации на сърцето.

" Когато бях бременна се откри в петия месец, че детенцето е с тетралогия на Фало. И ние със брачна половинка ми взехме решение да я запазим - да създадем всичко допустимо да живее ", споделя Нели Енчева за Българска национална телевизия.

За да живее, 6-месечната щерка на Нели е оперирана в Детската клиника на Националната кардиологична болница през май предходната година. Наложила се втора намеса, която била планувана за края на юни.

" Но се обадиха и споделиха, че няма личен състав и не може и към този момент стартира чакането.

Една година по-късно влязохме за втората интервенция. Не е обикновено в една страна да има единствено една болница и тя да има единствено четири места ли са - какъв брой са в реанимацията... Трябва да се направи нещо, с цел да могат тези деца да имат право да живеят ", споделя Нели Енчева.

В детската реанимация на Националната кардиологична болница работят единствено 8 медицински сестри. Грижат се непрекъснато за оперираните деца. Длъжни са да следят и записват виталните им индикатори през избран часови период.

" Затова една сестра може да се грижи единствено за две деца ", изяснява проф. Анна Кънева - шеф на Клиниката по детска кардиология, НКБ.

" Тук се изисква повече личен състав с по-висока подготовка. Няма друго такова поделение, където да вземем сестри, които са готови, с цел да дойдат и да работят в детска сърдечна реанимация ", счита Катя Костадинова - старша сестра в поделение за следоперативно интензивно и реанимационно лекуване на деца, НКБ.

Заради дефицита на сестри отделението употребява единствено четири от осемте кревати. А кардиохирурзите не могат да изпълнят заложения проект от към 250 интервенции годишно.

" Това, което можем да реализираме с сегашния личен състав, е някъде сред 120 и 150 интервенции годишно ", признава проф. Анна Кънева.

Липсата на личен състав се компенсира с ексклузивен труд. А листата на чакащите сърдечна интервенция деца се нараснала, поради органичния планов банкет по време на Коронавирус пандемията. Така в този момент в нея са включени плановите интервенции и децата с отсрочени във времето интервенции.

За да притегли сестри в детската реанимация, управлението на Националната кадриологична болница предлага образование и финансови тласъци.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР