Около 15% от българите са имали проблем с достъпа до

...
Около 15% от българите са имали проблем с достъпа до
Коментари Харесай

15% от хората със затруднен достъп до медицинска помощ в извънредното положение

Около 15% от българите са имали проблем с достъпа до здравна помощ в изключителното състояние поради ковид, а 28% - с обезпечаването на медикаменти и консумативи. Медицински услуги са отлагани или са отпадали или по персоналната преценка на пациента, или на лекуващия доктор. Това демонстрира първото социологическо проучване “лице в лице “, извършено след рухването на изключителното състояние в страната и наложените ограничавания. То е осъществено за самостоятелната самодейност “Индекс на лечебните заведения “, като продължение на разбора за отражението на пандемията върху достъпа до здравна помощ измежду популацията. “Индекс на лечебните заведения “ е взаимна самодейност на “Галъп интернешънъл “ и профилирания уебсайт clinica.bg, чиято цел е да увеличи прозрачността в работата на лечебните заведения при някои социалнозначими болести.

Сред заложените в проучването въпроси са “Имахте или нямахте до момента някакви усложнения поради обстановката с ковид... “ с изброяване на благоприятни условия по връзки на здравна грижа или медикаменти и консумативи. Общо 77% са хората, които свидетелстват, че не са имали усложнения (или не са имали повод) да търсят здравна помощ по време на пандемията, а 8% се затрудняват да дефинират дали в действителност са имали проблеми. Това значи, че най-малко 15% от пълнолетните българи – или над 800 хиляди души – са имали някакво усложнение с достъпа до здравна грижа.

Най-много спънки в достъпа до джипита и експерти

Най-често хората са срещнали спънки в достъпа до извънболнична помощ. Това е обяснимо, защото този бранш поема главния поток от пациенти, а напорът към лечебните заведения е по-малък.

Респондентите са имали опция да дават повече от един отговор. 7% на база всички запитани, или условно над 350 хиляди пълнолетни българи, споделят, че са имали проблеми с визитата при лекар-специалист. 6% или над 300 хиляди души, споделят, че е имало усложнения във връзка с достъпа им до персоналния доктор. 4% или над 200 хиляди души са срещнали спънки във връзка с визитите си при ортодонт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР