Около 15 милиона лева ще отпусне държавата, за да подпомогне

...
Около 15 милиона лева ще отпусне държавата, за да подпомогне
Коментари Харесай

Кой и как ще може да се възползва от еднократната помощ за отопление

Около 15 милиона лв. ще отпусне страната, с цел да подкрепи нуждаещи се фамилии да си платят сметките за отопление през зимните месеци. Решението беше взето на съвещание в Министерския съвет. Размерът на тази помощ е 300 лв. на домакинство.

Предвижда се тя да бъде изплатена еднократно до края на тази година. Разчетите на обществения министър демонстрират, че от нея ще могат да се възползват 50 хиляди семейства. Няма да е нужно да се подават спомагателни документи в Агенцията за обществено подкрепяне.

Красимира Йорданова е безработна, грижи се за 14-годишния си наследник Преслав, който е с 95% увреждания и с тежка умствена назадничавост.  Отопляват се на дърва, само че нямат опция да си купят задоволително, че да изкарат зимата. Помощта от 300 лв. - също няма да ѝ стигне. „ Те са по 120 лв.. Може близо 2-3 кубика най-вече. Няма да ни стигнат и за 1 месец, тъй като вечер като подкрепям печката, няма да ми стигнат тези дърва ”, уточни пред NOVA Красимира Йорданова.  

Освен родителите, които отглеждат деца с увреждания, от еднократната помощ от 300 лева  ще могат да се възползват и хора с увреждания над 90%, деца сираци без наследствена пенсия, потърпевши от бедствия през 2022-ра, ветерани и военноинвалиди. На тях няма да им се постанова да се разхождат до бюрата за обществено подкрепяне.

„ Тези лица няма да подават документи в Агенцията за обществено подкрепяне. Те са разпознати и ще бъдат отпускани помощите по облекчена процедура ”, съобщи Лазар Лазаров, министър на труда и обществената политика.

Служебният министър председател пък беше безапелационен, че се прави оптималното за хората.

„ Властта е краткотрайна. Дори и най-дълго управлявалият има власт до време. Последствията от глупавите управнически решения обаче - са трайни и мъчно заличими. Не го забравяйте ”, акцентира Гълъб Донев, министър-председател на България.

А за Милен Чолев, който е военноинвалид с 92% трудова некадърност, тази помощ е замазване на очите на хората, тъй като зимата към този момент е тук. А парите са незадоволителни.

„ Според мен това е чиста насмешка. Тези 300 лв. отиват непосредствено за моето момче, защото той е студент, би трябвало да му оказа помощ с нещо. Най-много към Коледа и Нова година да излезем с него на кафе. Едва ли ще има за друго ”, споделя Милен Чолев.

Очакванията са парите да дойдат до нуждаещите се - до края на тази година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР