Около 15 000 души веднага трябва да подадат заявление в

...
Около 15 000 души веднага трябва да подадат заявление в
Коментари Харесай

Даниела Петкова: 15 000 души веднага трябва да подадат заявления за преизчисляване на пенсиите

Около 15 000 души незабавно би трябвало да подадат заявление в Национален осигурителен институт за преизчисляване и нарастване на пенсиите по новата методика, с цел да не бъдат ощетени. Причината е, че от 1 септември редукцията, или по този начин нареченото понижение на държавната пенсия, към този момент е на половина. Преизчислението и нарастването се отнася за хора, които в последните няколко години са се пенсионирали и получават към този момент държавна пенсия, само че са предпочели да си оставят парите в универсалните пенсионни фондове вместо да ги трансферират в Национален осигурителен институт, показва Даниела Петкова, ръководител на Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, пред БНР.

Важно е всеки да подаде заявление за преизчисление, тъй като от Национален осигурителен институт не оповестяват кои са тъкмо пенсионерите, които могат да се възползват от нарастването, а единствено дават тяхната численост. Освен това от ведомството няма да актуализират автоматизирано пенсиите, което може незаслужено да ощети хиляди души.

" Всеки един от тези 15 000 души е заинтригуван незабавно да си подаде документите, тъй като забавянето значи месеци, в които ще получава по-малка пенсия “, показва Петкова. По думите ѝ измененията ще подсигуряват по-висок размер на изплащаните от Национален осигурителен институт пенсии за обезпечените и във втория пенсионен дирек. Така всеки, който дава отговор на изискванията да получи трудова пенсия, натрупал е нужните стаж и възраст и от през днешния ден насетне подаде заявление за пенсия в Национален осигурителен институт, ще се възползва от новата методика, когато е запазил и средствата си, трупани в частен фонд. Неговата държавна пенсия ще бъде понижена с към 10 на 100, а не с 20, както се случваше досега.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР